Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat joi seara că pensionarii cu pensie de până în 1.600 de lei vor primi 1.200 în plus, sub forma unui ajutor destinat cheltuielilor de iarnă. Este o decizie în premieră pentru sistemul național de pensii.
Marius Budăi a mai spus că pensiile vor crește cu 10% după ce PNL și PSD au ajuns la un acord. Mai mult, acesta a dezvăluit la Antena 3 că va fi majorată și pensia minimă. Va fi o creștere de 200 lei, adică de la 800 la 1.000 de lei.
„Pensionarii care au până la 1.600 de lei vor primi, în luna ianuarie, un sprijin de 1.200 de lei pentru acoperirea cheltuielilor pe timp de iarnă. Şi, ceva în premieră, ce nu am spus până acum: pensionarii care au până la 1.600 de lei pensia minimă vor primi în luna ianuarie un sprijin de 1.200 de lei pentru a putea să treacă mai bine această iarnă.
Pe lângă creşterea de pensii pe care o asigurăm, a obținut Marcel Ciolacu această sumă de 1.200 de lei pentru pensionarii cu pensii de până la 1.600 de lei. Considerăm că sunt cei mai năpăstuiţi, cei mai greu încercaţi”, a declarat Marius Budăi.
Pe lângă pensii, vor fi mărite și alocațiile
Mai mult, fostul ministru al Muncii a completat că va fi luată o măsură și pentru creșterea salariului minim. Astfel, de la 2.300 de lei, cât este valoarea salariului minim în prezent, se va ajunge la 2.550 de lei.
Vor fi mărite și alocațiile pentru copii. Pentru copiii între 0-2 ani, alocația va fi de 600 de lei, iar pentru copiii peste 2 ani, statul va acorda 243 de lei. Altfel, amintimc că premierul interimar, liderul PNL Florin Cîţu, a declarat miercuri că pensiile şi salariile vor fi plătite la timp în luna decembrie.
„Nu este cazul. Nu o să fie ca până în 2018 când s-au plătit pensiile în primele zile din ianuarie. Nu. Se vor plăti la timp. Nu este vorba despre ce trec eu sau ce vrea PNL, este vorba despre ce este sustenabil în România, pentru că noi am preluat guvernarea în 2019 cu foarte multe dezechilibre.
În România putem avea pensii mărite cu 40%?
Le-am corectat şi am arătat că poţi să guvernezi o economie şi să ai rezultate bune şi făcând lucrurile transparent, predictibil. Acum, revenind la acel sistem de a creşte din pix sau de a lua decizii din pix fără să le legăm la sustenabilitatea sistemului de pensii, salarii şi aşa mai departe...
Totul este despre ce putem să facem ca să nu dezechilibrăm economia. Până la urmă, toţi dorim să creştem pensiile cu 30%, 40%, 50%, dar dacă se poate. Există un calendar care este deja agreat cu Comisia Europeană de dinainte de creşterea pensiilor, este în procedura de deficit excesiv.
Dacă vrem să deviem de la acel calendar trebuie să ne gândim că trebuie să rămânem în acei parametri ai deficitului. Dacă vom merge cu o creştere într-o parte trebuie să luăm din altă parte, deci nu se poate altfel″, a spus preşedintele PNL.