Statul Major al Coreii de Sud a observat pregătiri care îl fac că creadă că Nordul se pregătește să trimită noi trupe și arme în Rusia.
Soldații coreeni mor pe capete în Rusia și Ucraina
Peste 1.100 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți de când luptă împotriva Ucrainei alături de Rusia, au anunțat șefii statului major inter-arme (JCS) într-un comunicat. Armata nord-coreeană pregătește o nouă desfășurare de trupe, precum și livrări de arme, a confirmat luni Statul Major sud-coreean.
Informațiile colectate de Coreea de Sud indică faptul că Nordul "produce și-i livrează drone auto-distructive" Rusiei, a adăugat JCS.
Potrivit acestuia, Phenianul îi furnizează Moscovei și tunurile sale autopropulsate de 170 mm, formidabilul "Koksan" cu o rază de acțiune de 40 până la 60 km, precum și lansatoare de rachete multiple de 240 mm.
O amenințare sporită pentru Coreea de Sud
Armata sud-coreeană consideră că Nordul încearcă să-și modernizeze capacitățile de război convenționale cu asistență rusească, pe baza experienței sale de luptă împotriva forțelor ucrainene.
"Acest lucru ar putea duce la o creștere a amenințării militare a Nordului împotriva noastră", estimează JCS.
Câteva mii de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia în ultimele săptămâni pentru a sprijini armata rusă, potrivit occidentalilor. În ce-l priveşte, Kremlinul a ocolit de fiecare dată întrebările pe acest subiect, nedorind să confirme această informație.
Coreea de Nord încearcă să-și modernizeze armele
Coreea de Nord nu a confirmat nici nu a infirmat vreodată prezența trupelor sale alături de Rusia. Cele două țări și-au întărit legăturile militare de la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.
Un tratat istoric de apărare reciprocă între Phenian și Moscova, semnat în iunie, a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Acesta prevede "ajutor militar imediat" în cazul unei agresiuni armate din partea unei țări terțe.
Pe 17 decembrie, comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că armata rusă desfășoară "operațiuni ofensive intense în regiunea Kursk, folosind activ unități ale armatei nord-coreene", adăugând că acestea "au suferit deja pierderi grele".
Rusia vrea și mai mulți soldați coreeni
Ultimele concluzii ale JCS confirmă un raport de informații sud-coreean trimis parlamentarilor săptămâna trecută, potrivit căruia "Rusia ar putea oferi beneficii reciproce" Coreii de Nord pentru contribuția sa militară, inclusiv "modernizarea armelor sale convenționale".
Coreea de Sud și Ucraina au anunțat în noiembrie o consolidare a cooperării lor în materie de securitate ca răspuns la "amenințarea" reprezentată de desfășurarea trupelor nord-coreene, deși fără a menționa în mod specific livrări de arme.
Coreea de Sud este unul dintre cei mai mari producători de arme din lume, dar prin tradiție, refuză să livreze arme țărilor implicate activ într-un război, potrivit Le Temps.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)