ZI DECISIVĂ pentru Rovana Plumb. Parlamentul votează asupra solicitării DNA de urmărire penală

ZI DECISIVĂ pentru Rovana Plumb. Parlamentul votează asupra solicitării DNA de urmărire penală

Camera Deputaților va vota, marți, raportul Comisiei juridice prin care a fost respinsă solicitarea DNA cu privire la încuviințarea demarării urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Rovana Plumb, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul „Belina”.

Președintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, a susținut, ieri, că acuzaţiile la adresa Rovanei Plumb de încălcare a normelor legislative nu au fost reţinute nici măcar de Parchet, pentru că infracţiunea se numeşte favorizarea infractorului, adică a altei persoane pentru altă faptă, şi nu abuz în serviciu. 

„Deci acesta nu există şi acest lucru l-a spus chiar procurorul. Favorizarea respectivă a constat în crearea impresiei că respectivele bunuri n-ar face parte din domeniul public al statului. Citez: 'În aceste condiţii a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparenţa că insula Belina şi braţul Pavel n-ar face parte din bunurile care aparţin domeniului public al statului, în aşa fel încât să se poată face a doua hotărâre care să spună că ele se transferă prin HG, nu prin lege'. Fals. În prima hotărâre, în titlu şi în articolul 1, este scris de trei ori că fac parte din domeniul public al statului, în hotărârea a doua este scris de două ori în titlu şi în trei articole că aceste bunuri fac parte din domeniul public al statului. Deci cum poţi să creezi impresia că nu fac parte din domeniul public al statului dacă în cele două hotărâri apare în jur de şase ori că fac parte? Această creare de impresie nu ştiu cine putea să şi-o facă - cei care citeau hotărârile de guvern n-aveau cum să facă acest lucru”, a explicat Nicolicea. 

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat, ieri, raport de respingere asupra cererii DNA privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Rovana Plumb, acuzată de procurori de complicitate la abuz în serviciu, alături de Sevil Shhaideh, în dosarul „Belina”. Au fost 14 voturi pentru respingerea începerii urmăririi penale și 9 împotriva respingerii. Raportul va intra pentru votul în plenul de marți al Camerei Deputaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, a precizat, după o audiere în Comisia juridică a Camerei Deputaților care a durat aproximativ o oră și jumătate, că este nevinovată și că nu a respectat mereu legea, cât a fost în funcție. 

„În cadrul Comisiei juridice, mi-am expus punctul de vedere. Sigur, împreună cu apărătorul meu, dl. avocat Viorel Mocanu. Încă o dată, am subliniat, în mod expres, că sunt nevinovată, referitor la acuzația pe care o aduce DNA de complicitate la abuz în serviciu, spunând foarte clar și foarte ferm că niciodată nu am încălcat legea. În toată activitatea de ministru pe care am desfășurat-o, am tratat cu maximă responsabilitatate și am acționat cu bună credință. Niciodată nu am avut cu vreo persoană vreo înțelegere ilicită sau nu am ajutat sau am sprijinit, în premise nelegale, vreo persoană. În rest, toate elementele juridice, din punct de vedere tehnic, au fost prezentate de dl. avocat. Am subliniat faptul că nu a existat nicio citație, nicio chemare din partea DNA în ceea ce mă privește, că am aflat din presă, în cadrul negocierilor pe care le-am avut cu Comisia Europeană. Atunci am aflat, prin intermediul mass-media. De asemenea, în tot ceea ce înseamnă dosar, l-am parcurs împreună cu dl avocat și nu există niciun fel de argument care să stea la baza unei astfel de acuzații. În rest, în ceea ce privește dosarul, eu nu doresc să răspund și nu vreau să vorbesc despre dosar, pentru că este în anchetă”, a declarat Plumb, luni la Parlament, după ce și-a susținut punctul de vedere în fața membrilor Comisiei juridice a Camerei Deputaților.  

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.

Coaliția de guvernare a decis,la sfârșitul săptămânii trecute, să îi remanieze pe ministrul Fondurilor UE, Rovana Plumb, pe ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh și pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.