Editura Evenimentul si Capital

"Vremea întrebărilor" cu Robert Turcescu. Marian Godina, polițistul care a devenit VEDETĂ peste noapte: „Vreau ca polițiștii să fie «înghițiți» chiar și de babele somnoroase din tramvai”

Marian Godina
Autor: | | 3 Comentarii | 31881 Vizualizari

Împlineşte 29 de ani pe 7 septembrie şi a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi poliţişti din România datorită unei pagini de Facebook, pe care publică, de ceva vreme, povestiri amuzante din viaţa oamenilor legii. Unele dintre ele au devenit virale în online, iar, după ce a apărut zvonul că şefii i-ar fi cerut să-şi închidă contul de pe reţeaua de socializare, gradul lui de notorietate a crescut exponenţial.

Acum are aproape 50.000 de prieteni virtuali, pagina lui de Facebook e activă în continuare şi se pregăteşte să publice o carte. Nu i-a crescut însă şi gradul la serviciu, e tot agentşef adjunct de poliţie la Biroul Rutier Braşov, dar are în plan să ajungă student la Academia de Poliţie.

Susţine că e un tip complicat, complex, dificil şi pretenţios, dar eu zic că am dialogat cu un poliţist inteligent, cu simţul umorului, evident, şi, chiar dacă vă vine greu să credeţi, obsedat de greşelile de exprimare în limba română. Recunosc chiar că am pierdut un pariu simbolic cu el atunci când i-am spus „Nu-ţi fă griji!” şi mi-a atras atenţia că exprimarea corectă este „Nu-ţi face griji!”. Avea, desigur, dreptate. Faceţi cunoştinţă cu Marian Godina, poliţistul talentat şi amuzant de pe Facebook!

Robert Turcescu: Ai talent de povestitor, sunt zeci de mii de oameni care- ţi citesc postările pe Facebook, dacă nu te făceai poliţist ce-ai fi vrut să fii??

Marian Godina: Voiam să devin medic. Însă aveam o profesoară de română care, atunci când mă scotea la tablă şi nu ştiam nimic, mă îndemna să mă fac poliţist. Uite că i-am urmat sfatul...

- Şi ideea să scrii întâmplările acelea amuzante pe Facebook cum ţi-a venit? Mai ai?

- Păi, am fost la o masă cu mai mulţi colegi şi, inevitabil, au apărut poveştile fiecăruia de la serviciu. Mi-am zis că ar fi păcat să rămână doar în amintirea noastră, aşa că m-am gândit să le pun pe hârtie şi să le adun la un moment dat într-o carte. Le-am pus pe FB pentru a vedea reacţia grupului meu restrâns de prieteni, fără să mă gândesc că vor deveni virale. Orice poliţist este o adevărată enciclopedie când vine vorba de astfel de întâmplări, deci... da, mai am !

- De ce eşti doar agent de circulaţie? N-ai încercat să intri la Academia de Poliţie?

- Am dat anul trecut examen la Academie, la frecvență redusă, erau 28 de locuri şi 400 de candidați. Cel de pe ultimul loc a avut media 9,10, ghici ce medie am avut eu?

-Încerc să ghicesc…8,80?

- N-ai ghicit, 9,10, am fost exact al douăzeci şi nouălea!

- Şi de ce n-ai intrat?

- Ne-a departajat nota obţinută, culmea, la Română ! Eu am avut 10 la Istorie, el mai puțin, dar a avut 9,10 la Română şi eu 8,80, iar Româna a fost primul criteriu de departajare. Dar anul ăsta am dat iarăşi: ultima medie a fost 8,90, iar eu am avut... 8,80!

- Pfff…!

- Şi încă ceva, cei 400 de candidaţi eram deja agenţi de poliţie şi concuram pe locuri la frecvenţă redusă, la zi erau mult mai mulţi candidaţi, dar la zi s-a intrat cu nota 8. Eu, cu 9,10 aş fi intrat al treilea, dar asta ar fi însemnat să stau trei ani acolo, să-mi dau demisia şi să o iau de la zero.

- Mai încerci şi la anul?

- Ha, ha, dacă mai ajung la examen după interviul ăsta, da! Glumesc, desigur.

- Care e cel mai bun banc cu poliţişti pe care-l ştii?

- O babă într-un tramvai cască întruna. Un poliţist de lângă ea îi spune, mai în glumă, mai în serios, încet, mamaie, că mă înghiţi! La care baba îi răspunde: «Lasă, maică, nu te teme, că pe voi oricum nu vă înghite nimeni!»

- Ce-au zis colegii şi familia când poveştile tale au devenit virale pe FB?

- Părinţii mei au aflat de la ştiri că scriu asemenea poveşti, iar colegii şi prietenii m-au încurajat să scriu o carte. Sper să apară pînă la sfârşitul acestui an, încă nu am vorbit cu nicio editură, dar am vreo treizeci de povestiri scrise până acum.

- O să laşi în carte şi dialogurile licenţioase?

- O să le las, da, pentru că în stradă nu mi se vorbeşte mereu cu pronume de politeţe şi nici nu va fi o carte adresată copiilor, cu toate că va avea şi poze.

- Ce poze?

- Poze în temă cu subiectul, de exemplu la povestirea despre câinele care „a condus”, o să pun o poză cu un câine la volan, aşa cum am pe Facebook.

- Când scrii şi, mai ales, cum de ţii minte toate detaliile? Poate ar trebui să publici săptămânal o astfel de povestire întrun ziar.

- Scriu când am timp liber. Nu pierd nopţile prin cluburi şi nici zilele cu sucuri în oraş. Merg la serviciu, merg la sală zilnic şi… scriu! Referitor la detalii, cred că sunt norocos să am o memorie foarte bună. Aş accepta să public mici articole care să trezească curiozitatea viitorilor cititori ai cărţii de care vorbeam mai sus.

- De unde vine obsesia ta pentru exprimarea corectă în limba română? E neobişnuită pentru un poliţist, fără supărare!

- Cred că e din cauza firii mele extrem de critice, iar în liceu am avut o profesoară care ne povestea că atunci cînd era tânară primea scrisori de la băieţi şi le dădea retur corectate cu roşu. Mi-a rămas în minte. Oricum, consider că e ruşinos să scrii cu greşeli gramaticale.

- Dacă vreunul dintre colegii tăi face dezacorduri gramaticale îl corectezi?

- Ei „ nu face” greşeli!

- Ce şanse am să scap de amendă dacă mă opreşti în trafic şi spun că te ştiu de pe Facebook?

- Niciuna !

- De ce fac poliţiştii burtă?

- Pentru că merg la cluburi, la sucuri în oraş, nu merg la sală şi... nu scriu :))

- Bruce Willis sau Sergiu Nicolaescu? Pulanul sau pistolul? Calul sau motocicleta?

- Sergiu Nicolaescu, pistolul şi, în mod cert, motocicleta! Clar motocicleta!

- Ce-ţi place aşa de mult la mersul pe motocicletă?

- Pfff... nu ştiu să explic cemi place, dar în mod cert nu viteza, am văzut prea multe ca să merg tare.

- Mai ai vreun hobby, ştii să găteşti, spre exemplu?

- Da, sigur, chestii complexe, ochiuri şi cartofi prajiti, spre exemplu!

- E clar, mai bine rămâi la povestirile de pe pagina ta de Facebook! O să continui să scrii, bănuiesc, mai ales că ai devenit atât de popular în online...

- Da, voi continua să scriu pentru că prin pagina mea de Facebook îmi doresc ca poliţiştii să fie văzuţi altfel şi să poată fi „înghiţiţi” de toata lumea, inclusiv de babele somnoroase din tramvai.

Cunoscutul jurnalist Robert Turcescu revine în paginile „Evenimentului zilei”. În fiecare zi, de marți până vineri, veți putea citi interviurile, reunite sub titlul „Vremea întrebărilor”, pe care gazetarul le va realiza cu cele mai importante personalități ale momentului.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate