Vrem copii aşi la informatică, dar ne lipsesc profesorii şi calculatoarele!

Vrem copii aşi la informatică, dar ne lipsesc profesorii şi calculatoarele!

Animaţii, sisteme de calcul şi algoritmi pentru clasa a V-a şi clasa a VI-a, limbaj de programare şi realizarea unei pagini web pentru cei din clasa a VII-a şi clasa a VIII-a - asta vor învăţa elevii, de anul viitor, la orele de informatică. Până acum, micuţii ,,se jucau” în programele Word sau PowerPoint, la ore de Tehnologia Informaţiei Computerizate (TIC)

Paradoxul apare când, după această iniţiativă lăudabilă, mai marii din minister se lovesc de realitatea dură din teren: şcolile nu sunt dotate cu laboratoare de informatică şi nu avem suficienţi profesori care ar putea preda materia la gimnaziu.

Olimpici la informatică și la robotică

Suntem una dintre ţările care fac performanţă la capitolul tehnologie. România are cel mai rapid internet din Europa şi cei mai mulţi olimpici la informatică şi robotică. Din păcate, rezultatele vin doar din mediul privat sau datorită muncii suplimentare pe care elevii o fac acasă. Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, recunoaşte lipsa personalului specializat. „Avem profesori care sunt în proces de reconversie profesională, respectiv de la educaţie tehnologică la informatică, matematică, fizică, chimie, deci elementul de reconversie este în plin. Profesorii au anticipat faptul că va fi nevoie de informatică. Începem cu clasa a cincea, după care ulterior cu celelalte clase”. Oficialul subliniază că propunerea Ministerului Educației va putea fi pusă în practică, la început, doar pentru clasa a V-a. Astfel, planul autorităţilor pentru elevi urmând să se concretizeze, după o perioadă mai lungă, care ar mai putea dura chiar şi câţiva ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calculatoare vechi de 10 ani

Pe lânga lipsa personalului, nu toate şcolile au laboratoare de informatică. Situaţia este mai grea în mediul rural. Puţinele şcoli care au laboratoare de informatică sunt dotate cu aparatură învechită, care nu funcţionează la cerinţele pieţei. Unele computere au o vechime de peste 10 ani. În Giurgiu, la Liceul Teoretic ,,Tudor Vianu”, directoarea unităţii, Adelina Veronica Sîrbu, ştie că elevii şcolii, care au luat şi menţiune la olimpiada pe judeţ la informatică, au învăţat în condiţii grele: „Ne dorim tare mult, pentru elevii noştri, să avem condiţii mai bune. Ştim că ei nu au calculatoare bune, că uneori aşteaptă şi două minute să se deschidă şi nu răspund rapid la comenzi. Suntem mândri de rezultatele lor, iar asta ne obligă să schimbăm lucrurile”.