Editura Evenimentul si Capital

Volumul „TESTAMENT - Antologie de poezie română modernă” se lansează la Cărtureşti astăzi

Autor: | | 0 Comentarii | 363 Vizualizari

Astăzi, la ora 18.00, la Librăria Cărturești, lângă Cinema Patria, se desfăşoară ultima etapă a turneului de lansare a celei de-a doua ediții, revizuite și adăugite, respectiv lansarea volumului „TESTAMENT - Antologie de poezie română modernă/ Anthology of modern romanian verse”, în traducerea poetului australian de origine română, Daniel Ioniță, în colaborare cu prof. dr. Daniel Reynaud, Eva Foster și Rochelle Bews. Proiectul aparţine Editurii Minerva, în colaborare cu Libraria Cărturești și Academia Româno-Australiană pentru Cultură și Știință.

Nu este vorba despre o simplă lansare, ci de un spectacol al poeziei, pe care veți avea prilejul să o ascultati în lectura poetilor,  recitată de actori, pusă pe muzică și interpretată de cântăreți folk consacraţi precum Nicu Alifantis, Adrian Ivanițchi, Andrei Păunescu, într-un real dialog al chitarelor.

Din volum nu lipsesc versurile niciunuia dintre marii poeți, începând cu: Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Tudor Arghezi, Octavian Goga, George Bacovia, Vasile Voiculescu, Ion Pillat, Radu Gyr, Miron Radu Paraschivescu, Ștefan Baciu,  Stefan Augustin Doinaș, Leonid Dimov, Nora Iuga, Nichita Stănescu, Nicolae Labiș,Cezar Ivănescu,  Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Horia Bădescu, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Ioan Es. Pop, Lucian Vasilescu, Daniel Bănulescu și mulți alții -  93 de poeți și 125 de poezii.

Autorul antologiei și, totodată, traducătorul cu cel mai mare aport la întemeierea acestei cărți, Daniel Ioniţă, a plecat din România în 1980 și din 1989 locuiește în Australia, la Sydney, unde este profesor de psihologie  la Faculty of Business at the University of Tehnology.

A început să traducă poezie după ce, revenind pentru o vacanță de vară, în țară,  a căutat,  în librării,  volume de literatură în limba engleză . Dorea să-i familiarizeze pe copiii și nepoții săi cu literatura noastră.  A găsit puţine cărți în traduceri care nu redau nici pe departe adevărata valoare a unor scriitori mari. Avea de ales între a se lamenta și a purcede la a traduce el însuși. De la traducerea ca amator, la statutul de profesionist al tălmăcirii textului poetic a fost un drum dificil, dar care a fost parcurs cu tenacitate, chibzuință și, mai ales, cu o imensă bucurie de a solicita și de a asculta sfaturile unor critici literari de anvergura, cum sunt Alex Ștefanescu și Nicolae Manolescu,  dar și ale unor poeți, ei înșiși implicați în  domeniul traducerilor.

Ce altă dovada a succesului ar putea fi adusă, dacă nu o editie nouă și mult mai amplă?!
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:52 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate