Editura Evenimentul si Capital

Variantele de BUGET pe 2015: Ieșim din țintă sau cresc taxele

Guvernul trebuie să găsească bani pentru a acoperi golul lăsat de măsurile electorale FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 13 Comentarii | 1332 Vizualizari

Deși mai este puțin până la finele anului, România nu are încă un buget pentru 2015, dar variantele care se întrevăd nu sunt îmbucurătoare.

Guvernul are de rezolvat, pe de o parte, problema facilităților anunțate în ultimele săptămâni, în preajma alegerilor prezidențiale. Acestea constau în creșteri de salarii pentru bugetari, în creșteri de pensii și facilități fiscale, și presupun cheltuieli de peste 10 miliarde de lei. Totodată, guvernanții nu au lămurit cum vor calcula accizele la anul și dacă au sau nu în vedere introducerea de noi taxe sau majorarea celor existente, tocmai pentru a acoperi golul lăsat de facilitățile electorale.

Ieri, premierul Victor Ponta a cerut în ședința de Guvern ca proiectul de buget să fie elaborat până la viitoarea vizită a delegației FMI și Comisiei Europene în România, care va avea loc în această lună. Nu există încă niciun detaliu legat de ce va include acest proiect.

„Nu se știe încă nimic. Cred că pentru multe măsuri anunțate trebuie să se creeze un nou cadru legislativ. Potrivit legii transparenței decizionale, proiectul de buget ar trebui publicat cu zece zile înainte de a fi discutat în Parlament, dar de abia acum Victor Ponta le-a cerut miniștrilor să elaboreze o formă finală a acestuia, deci mai este de așteptat”, a comentat pentru EVZ Eugen Nicolăescu, membru în comisia Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților.

Acesta consideră că Guvernul va avea nevoie de emiterea mai multor ordonanțe, care să introducă o parte din prevederile nou anunțate în buget.

Cheltuieli de acoperit

Singura certitudine din prezent este că de la anul veniturile statului vor scădea cu mult, datorită măsurilor anunțate în ultimele luni din 2014. În primul rând, Guvernul are de acoperit circa 5 milarde de euro din scăderea CAS cu cinci puncte.

De asemenea, creșterea pensiilor cu 5% și a pensiei minime la 400 de lei, înseamnă alte 2,7 miliarde de euro, estima departamentul pentru Buget. Guvernul a anunțat și că va scădea taxa pe stâlp de la 1,5%, la 1%, ceea ce ar însemna alte câteva sute de milioane de lei lipsă la buget. Astfel că, deși are o țintă de deficit bugetar de 1,4% din PIB, pentru anul viitor, Guvernul ar putea ajunge, din cauza tuturor facilităților anunțate, la un deficit de două ori mai mare, a prevenit Comisia Europeană.

Noutăți în materie de taxe

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate