Variantele de buget pe 2015: ieșim din țintă sau cresc taxele

Variantele de buget pe 2015: ieșim din țintă sau cresc taxele

Deși mai este puțin până la fi nele anului, România nu are încă un buget pentru 2015, dar variantele care se întrevăd nu sunt îmbucurătoare.

Guvernul are de rezolvat, pe de o parte, problema facilităților anunțate în ultimele săptămâni, în preajma alegerilor prezidențiale. Acestea constau în creșteri de salarii pentru bugetari, în creșteri de pensii și facilități fiscale, și presupun cheltuieli de peste 10 miliarde de lei. Totodată, guvernanții nu au lămurit cum vor calcula accizele la anul și dacă au sau nu în vedere introducerea de noi taxe sau majorarea celor existente, tocmai pentru a acoperi golul lăsat de facilitățile electorale.

Ieri, premierul Victor Ponta a cerut în ședința de Guvern ca proiectul de buget să fie elaborat până la viitoarea vizită a delegației FMI și Comisiei Europene în România, care va avea loc în această lună. Nu există încă niciun detaliu legat de ce va include acest proiect.

„Nu se știe încă nimic. Cred că pentru multe măsuri anunțate trebuie să se creeze un nou cadru legislativ. Potrivit legii transparenței decizionale, proiectul de buget ar trebui publicat cu zece zile înainte de a fi discutat în Parlament, dar de abia acum Victor Ponta le-a cerut miniștrilor să elaboreze o formă finală a acestuia, deci mai este de așteptat”, a comentat pentru EVZ Eugen Nicolăescu, membru în comisia Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta consideră că Guvernul va avea nevoie de emiterea mai multor ordonanțe, care să introducă o parte din prevederile nou anunțate în buget.

Cheltuieli de acoperit

Singura certitudine din prezent este că de la anul veniturile statului vor scădea cu mult, datorită măsurilor anunțate în ultimele luni din 2014. În primul rând, Guvernul are de acoperit circa 5 milarde de euro din scăderea CAS cu cinci puncte.

De asemenea, creșterea pensiilor cu 5% și a pensiei minime la 400 de lei, înseamnă alte 2,7 miliarde de euro, estima departamentul pentru Buget. Guvernul a anunțat și că va scădea taxa pe stâlp de la 1,5%, la 1%, ceea ce ar însemna alte câteva sute de milioane de lei lipsă la buget. Astfel că, deși are o țintă de deficit bugetar de 1,4% din PIB, pentru anul viitor, Guvernul ar putea ajunge, din cauza tuturor facilităților anunțate, la un deficit de două ori mai mare, a prevenit Comisia Europeană.

Noutăți în materie de taxe

Practic, ținta de 1,4% din PIB nu poate fi atinsă dacă nu se găsesc venituri suplimentare, respectiv majorări de taxe sau impozite, deoarece este greu de crezut că gradul de colectare va crește semnificativ. Până acum s-au vehiculat diverse variante de creștere a impozitelor pe proprietate, dar și a celor pe mașini.

O parte din aceste măsuri au fost incluse în proiectul de Cod Fiscal care a fost însă retras de pe site-ul Ministerului Finanțelor. Fără majorări de taxe, Guvernul nu are altă variantă decât de a depăși ținta de deficit bugetar anunțată sau de a nu acorda unele din facilitățile acordate.

Cu ce noutăți a venit bugetul 2014

Noutățile bugetului pentru anul în curs au fost introducerea accizei suplimentare la combustibili, de 7 eurocenți pe fiecare litru de benzină și motorină, și taxa pe stâlp. De asemenea, Guvernul a elaborat anul trecut un nou mod de calcul al cursului în funcție de care este exprimată valoarea accizei. Concret, ca în niciunul din anii anteriori, Finanțele nu s-au mai raportat la cursul leu/euro de la 1 octombrie din anul precedent (2013), ci la cel din 2012, un curs mai ridicat, ceea ce însemna mai mulți bani la buget. Mai mult, acesta a fost indexat și cu inflația medie pe primele nouă luni din an, de 4,7%, rezultând un curs fictiv de peste 4,7 lei, prin care nivelul accizelor a crescut exagerat. Potrivit informațiilor EVZ, guvernanții ar dori să mențină acest curs umflat artificial și pentru calculul accizelor în acest an.