Va DISTRUGE Trump GLOBALIZAREA?

Va DISTRUGE Trump GLOBALIZAREA?

Președintele Donald Trump a sosit la Forumul economic mondial de la Davos după ce a oferit o mostră din intențiile sale protecționiste.

Un editorial de Henri Temple pentru revista Causeur.

Președintele Trump face ceea ce a promis să facă și își utilizează puterile prezidențiale proprii, fără a trece deciziile prin Congres, pentru a salva industria țării sale, când este amenințată de dispariție din partea concurenților neloiali din străinătate. Un bun simț care este de negăsit la Bruxelles.

Surținut politic de aripa stângă a Democraților (Bernie Sanders), el impune Canadei o renegociere a Acordului de Liber Schimb Nord-American (ALENA). Nu se știe pentru moment ce anume este vizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aflăm acum că președintele Statelor Unite a aprobat la începutul săptămânii instituirea taxelor vamale pentru mașinile de spălat și panourile fotovoltaice.

Administrația federală fusese sesizată de fabricantul american de mașini de spălat Whirlpool, care suferea din plin de pe urma concurenților coreeni LG și Samsung. Aceștia ar fi încercat să fenteze administrația americană schimbăndu-și fără încetare locurile de producție pentru a evita plata taxelor de vamă.

În conformitate International Trade Commission (ITC, din care fac parte democrați și republicani), s-a stabilit taxarea imediată cu 20% pentru primele 1,2 milioane de mașini de spălat importate și cu 50% peste această cantitate. Taxare protecționistă și contingentare.

Patronul Whirlpool, salutând „o victorie a muncitorilor americani și a consumatorilor”, a promis angajări masive.

În ceea ce privește panourile solare, taxa de 30% vizează producătorii chinezi timp de un an de zile, apoi se va diminua la 15% pentru următorii trei ani. Așadar, va rămâne la 15% atâta timp cât îi este necesar întreprinderii familiei Suniva și filialei nord-americane a grupului german Solar – World pentru a se reorganiza: o creștere de șase ori a importurilor chineze în ultimii cinci ani provocase o prăbușire a prețurilor.

În cele două cazuri, administrația Trump a invocat o „clauză de salvgardare generală” pentru industriile naționale care suferă „un grav prejudiciu” din cauza exploziei importurilor abuzive, în conformitate cu o lege din 1974, folosită mai ales în 2002 de George W. Bush pentru a apăra oțelul american. Însă acesta a trebuit să renunțe la măsură câțiva ani mai târziu la solicitatea Organizației Mondiale a Comerțului.

După panourile solare și mașinile de spălat, Donald Trump plănuiește să protejeze Statele Unite de importurile de oțel și aluminiu chinez, pe motiv de scuritate națională (o lege din 1962).

Ziariștii, inculți în materie de drept, se simt datori să sublinieze că aceste legi nu sunt aplicate frecvent. Ceea ce, pentru orice jurist specialit în dreptul economic, este o apreciere stupidă.

Fascinați de bufoneriile unui președinte suprinzător (însă foarte american low middle class), observatorii americani superficiali au tras concluzia, după anul 2017, în cursul căruia Donald Trump nu a luat măsuri spectaculoase, cu excepția ieșirii din Tratattul trans-pacific de liber schimb, că președintele se va menține moderat în abordarea problemelor comerciale. Dar spărgătorul de gheață Donald Trump a pornit la drum și menține direcția.