Editura Evenimentul si Capital

UNDE SUNT cele mai mari salarii din economie

13-11/06salarii_585259e103-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 684 Vizualizari

În luna mai 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.328 lei, cu 2,8% mai mic decât în luna aprilie 2014. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.682 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 53 lei (-3,1%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.512 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (959 lei), potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică.

Mai comparativ cu aprilie

În luna mai 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paşte), sume din profitul net, sume din alte fonduri inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net se datorează nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), precum şi angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice, se precizează în comunicatul INS.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

- cu 20,7% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);

-  între 10,0% şi 17,5% în telecomunicaţii, extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia minereurilor metalifere, colectarea şi epurarea apelor uzate;

-  între 8,0% şi 10,0% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor, transporturi aeriene;

- între 5,0% şi 8,0% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, industria metalurgică, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi pe apă.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale şi a sumelor din profitul net, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).

Loading...
Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate