Editura Evenimentul si Capital

Unde, cât și cum s-au depistat fraude, în 2014 Radiografia evaziunii în economia românească

Unii dintre evazioniștii fiscali sunt acum după gratii
Autor: | | 0 Comentarii | 880 Vizualizari

În primele șapte luni de funcționare, megastructura care trebuie să elimine furturile din economie a reușit să identifice prejudicii de 265 de milioane de euro. Amploare cazurilor descoperite este tot mai mare.

De la înființare, în decembrie 2013, și până în luna iulie 2014, inclusiv, Direcția Generală Antifraudă (DGAF) a Ministerului Finanțelor a reușit parțial să satisfacă obiectivele propuse. Potrivit Consiliului Fiscal, evaziunea este estimată la circa 16% din produsul intern brut, în 2013, ceea ce înseamnă peste 20 de miliarde de euro.

Rapoartele patronatelor din diverse domenii economice indică un nivel al evaziunii de peste 50% în construcții, panificație, industria cărnii, în special în domeniul Taxei pe Valoarea Adăugată sau al muncii la negru. În primele șapte luni de funcționare, DGAF a reușit să identifice prejudicii cauzate bugetului de stat de 265 de milioane de euro. Cu toate astea, cazurile depistate au o anvergură tot mai mare.

Industria alimentară, a energiei și construcțiile, în prima linie a evaziunii

Cea mai mare parte din fraudele depistate de DGAF sunt din domeniul agroalimentar. „În domeniul producerii şi comercializării mărfurilor agroalimentare au fost stabilite obligații datorate bugetului de stat în valoare de peste 94,7 milioane euro”, potrivit răspunsurilor furnizate de DGAF Evenimentului Zilei.

De asemenea, în domeniul comercializării produselor energetice s-au depistat prejudicii aduse bugetului de stat în valoare de peste 61,5 milioane euro. În domeniul construcțiilor și materialelor de construcții prejudiciile depistate în primele șapte luni ale anului au fost în valoare de peste 20,9 milioane euro. Alte 14 milioane euro au fost pierderile pentru bugetul de stat depistate în domeniul muncii la negru.

Frauda în domeniul TVA, cel mai extins fenomen de evaziune

De departe, cele mai multe și importante cazuri de fraudă sunt în domeniul TVA. Din 16%, nivelul evaziunii la nivelul întregii economii, 12% sunt numai prejudiciile pe segmentul Taxei pe Valoarea Adăugată, fie că e vorba de achiziții intracomunitare de bunuri ușor vandabile solicitate de piața internă (produse alimentare, electronice, materiale de construcții) sau de achizițiile intracomunitare și extracomunitare de bunuri și servicii (management, marketing, consultanță).

Unul din cele mai frecvente cazuri de evaziune în domeniul TVA este achiziția unor bunuri și servicii fictive, potrivit DGAF. De exemplu, cel mai răsunător caz recent de acest tip, instrumentat însă de procurori, este al companiei SIVECO. Siveco factura achiziții fictive de produse sotfware, de la o firmă care nici măcar nu avea acest profil de activitate, în condițiile în care programele erau realizate in-house de către SIVECO.

Prin achiziții fictive, compania reușea atât să crească cheltuielile, ceea ce conducea la diminuarea impozitului pe profit, cât și să deducă Taxa pe Valoarea Adăugată. Alte modalități de fraudare în domeniul TVA sunt „organizarea unor lanțuri de comercializare frauduloase, care realizează facturări succesive între societățile interpuse”, precum și „lipsa înregistrării veniturilor și evidențierea unor stocuri scriptice fictive”, spun cei de la DGAF.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate