Editura Evenimentul si Capital

Un pas înainte spre Planetă Roşie? Succesul primei misiuni Orion!

15-01/orion11-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 2372 Vizualizari

Cum ar putea ajunge primii oameni pe planetă Roşie? La bordul capsulei Orion – cel puţin acesta este planul pus la punct de NASA. Orion înlocuieşte faimoasele Apollo, care au jucat un rol essential în a permite oamenilor să facă primii paşi pe Luna.

Prima misiune Orion, fără echipaj uman la bord, s-a încheiat cu succes la începutul lunii decembrie şi pare extrem de promiţătoare. Ne va duce oare Orion pe planetă Marte?

O misiune cu echipaj uman pe Marte? Este un vis care a luat naştere imediat după ce oamenii au ajuns să păşească pe Luna. Planetă Roşie însă este mult mai greu de cucerit. Distanţă mult mai mare decât cea până la Luna face că această călătorie să fie mult mai riscantă. Dacă până la Luna se poate ajunge în câteva zile, până pe Marte călătoria durează luni de zile – mai mult de un an.

Cu ce ar putea ajunge oamenii pe Marte? Care este vehicolul ideal?

NASA plănuieşte de mulţi ani această călătorie – iniţial se speră că la începutul acestui secol primii oameni vor ajunge să păşească pe solul marţian; realitatea este însă cu totul altă. Costurile enorme dar şi riscul mare, au făcut că această mult visată călătorie să fie amânată. NASA însă nu a renunţat la planul de a trimite primii oameni pe Marte.

Vehicolul ideal ar putea fi cel recent testat de NASA – şi anume capsulă numită Orion Mulţi-Purpuse Crew Vehicle, realizată de Lockheed Martin. Această ar fi demnă urmaşa a faimoaselor Appolo şi Shuttle – care au avut un enorm succes. La incepului lunii decembrie a avut loc primul zbor a lui Oion – care s-a încheiat cu succes.

Misiunea a debutat în mod destul de negativ, întrucât zborul a fost amânat de câteva ori datorată condiţiilor meteorologice şi a unor probleme tehnice. Într-un final fericit capsulă Orion a fost lansată de la baza din Cape Canaveral din Florida cu un Delta IV. Lansarea a fost făcută fără persoane la bord, tocmai datorită faptului că acest prim zbor era un test tehnic de vrificare generală.

Orion a ajuns la o altitudine de circa 5700 km deasupra Pământului şi a efectuat două rotaţii în jurul Terrei. După circa patru ore a reintrat în atmosfera terestră şi s-a reîntors pe Terra, în oceanul Pacific de unde a fost recuperată. La reintrarea în atmosfera temperatura, datorită frecaţii cu aerul, a ajuns la circa 2200 C – ecranele de protecţie au funcţionat perfect – fiind acest test unul dintre obiectivele misiunii.

Orion este primul vehicol spaţial (capabil deci să transporte oameni la bord) care ajunge la o distanţă faţă de Pământ de circa 5700 km după anul 1972 – când a avut loc ultima misiune a lui Apollo. Vor urmă însă multe alte teste înainte că Orion să transporte echipaje umane.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Clubul de ştiinţă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate