Ministerul rus de Externe a acuzat încercările României de a rescrie istoria celui de-Al II-lea Război Mondial, dintr-o perspectivă anti-rusească.
Într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, aflată pe site-ul instituției, se vorbește despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS, informează Agerpres.
În contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului (Bucureștiul a făcut-o și el, dar „prin evenimente destul de modeste”, comentează oficialul moscovit), expoziția românească a avut „tonuri fățiș anti-sovietice și anti-rusești”, punând accentul pe acțiunile „crude, inumane” ale „forțelor de ocupație sovietice” față de etnicii germani, dar omițând „fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului şi a Bucureştiului în genocidul evreilor şi al ţiganilor”.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a subliniat că „un rol activ în tot acest spectacol” l-a avut ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk.
Zaharova a afirmat:
„La ceremonia de deschidere a expoziţiei (despre deportarea saşilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilaţi din România postbelică au fost întocmite chiar de administraţia românească.”
Oficialul rus susține că acțiunea era menită a asigura reducerea populației de sași și de maghiari în Transilvania, în favoarea populației românești de aici.
Atacul l-a vizat și pe Klaus Iohannis:
„Cine, dacă nu în primul rând preşedintele României, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria recentă a ţării sale?”
Maria Zaharova a mai arătat că, în aceste zile, marcate de sărbătorirea de către Moscova a victoriei împotriva naziștilor de la Stalingrad, „Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile”.