UN AN DE ACTIVITATE. Inspectorii antifraudă fiscală au constatat prejudicii de 1,7 miliarde de euro

UN AN DE ACTIVITATE. Inspectorii antifraudă fiscală au constatat prejudicii de 1,7 miliarde de euro

În primul an de funcționare Direcția Generală Antifraudă Fiscală a recrutat 1.318 inspectori antifraudă care au totalizat 778 de milioane de euro, cu titlu de prejudicii, amenzi și confiscări dispuse. 261 de inspectori detașați în subordinea directă a procurorilor au constatat prejudicii de 916 milioane de euro

Directia Generală Antifraudă Fiscală a prezentat un mini-bilant privind realizările pe care le-au avut inspectorii antifraudă în primul an de la înfiintarea acestei structuri. "Parte a procesului amplu de reorganizare a ANAF, în decembrie 2013 s-a realizat operaţionalizarea efectivă a DGAF, fapt care a implicat elaborarea şi aprobarea legislaţiei secundare şi a procedurilor interne privind activitatea de control antifraudă, recrutarea inspectorilor antifraudă, realizarea primelor pregătiri profesionale teoretice şi practice, asigurarea resurselor logistice necesare desfăşurării activităţii (amenajarea sediilor, conectarea la sistemele informatice, constituirea parcului auto, realizarea tipizatelor, a însemnelor şi dotărilor specifice activităţii de control operativ)", se arată în comunicatul remis redactiei EVZ.

Au fost recrutaţi 1.318 inspectori antifraudă, care au stabilit sume totale de 778 milioane euro, reprezentând prejudicii constatate, amenzi şi confiscări dispuse. De asemenea, la unităţile de parchet au fost detaşaţi în directa subordine a procurorilor 261 inspectori antifraudă, care în cadrul dosarelor penale au întocmit 821 rapoarte de constatare cu prejudicii însumând 916 milioane euro.

Repartizarea pe parchete arată în felul următor: 10 inspectori detasati la PÎCCJ, 17 - la DNA, 33 - la DIICOT, 38 la Parchetele de pe lângă Curţile de Apel şi 163 la Parchetele Teritoriale. Inspectorii detaşaţi asigură sprijin de specialitate pentru acţiunile instrumentate de unităţile de Parchet, inclusiv Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prin evenimentul din 17 decembrie 2014 ne propunem să marcăm un an de responsabilităţi asumate, cooperare interinstituţională de succes şi obiective îndeplinite”, a declarat Romeo-Florin NICOLAE, vicepreşedinte al ANAF, coordonator al DGAF.

În ce domenii s-a actionat

Defalcat pe domenii de activitate economică, rezultatele controalelor antifraudă (suma cumulată a prejudiciilor, amenzilor şi confiscărilor) au urmatoarea pondere:  29 la sută - produse accizabile 29 la sută, 26 la sută - mărfuri nealimentare, 16% - mărfuri agroalimentare, 14% -construcții și materiale de construcții, 8% - muncă subdeclarată și fără forme legale, 7% - prestări servicii.

Se evidentiază domeniile de activitate economică în care au fost stabilite sumele totale mai mari de 100 de milioane euro.

În domeniul produselor accizabile, în care au fost efectuate 2.079 de acţiuni de control vizând producerea, depozitarea şi comercializarea produselor energetice, cu precădere uleiuri minerale care pot fi utilizate drept carburanţi auto, alcool şi băuturi alcoolice, tutun şi produse din tutun, fiind stabilite sume totale de  221,3 milioane euro.

În domeniul mărfurilor nealimentare, au fost verificate 8.388 firme specializate în comercializarea de produse de uz casnic, electronice, electrocasnice, medicamente şi în comerţul online, fiind stabilite  sume totale de 195,3 milioane euro.

În domeniul mărfurilor agroalimentare s-au efectuat 10.908 acțiuni de control și monitorizare la producători, transportatori şi comercianţi de cereale şi plante tehnice, produse de morărit și panificatie, legume-fructe, producători şi comercianţi de carne şi produse din carne, fiind stabilite sume totale de 125,1 milioane euro.

În domeniul construcţiilor şi al comerţului cu materiale de construcţii au fost efectuate 1.715 controale şi au fost stabilite sume totale de 106,5 milioane euro.

DGAF în cifre

În ceea ce priveşte instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală pentru care DGAF a sesizat organele de urmărire penală, se evidenţiază ponderea de 91% a prejudiciilor cu valoare mai mare de un milion de euro în valoarea totală a prejudiciilor.

Totodată, 65% din valoarea totală a prejudiciilor stabilite de DGAF reprezintă TVA.

Au fost controlați  25.483 de contribuabili și au fost întocmite 630 de acte de sesizare a organelor de urmărire penală.  Structura Centrală a DGAF și cele regionale au aplicat amenzi de 23 de milioane de euro, au dispus confiscări de 64 milioane de euro și au luat măsuri asigurătorii asupra unor bunuri în valoare de  515 milioane de euro

Pe lângă cele 821 de rapoarte de constatare tehnico-ștințifică (cu prejudicii constatate totalizând 916 milioane de euro), Direcția de combatere a fraudelor din cadrul DGAF, cu cei 261 de inspectori antifraudă detașați la unitățile de parchet, a realizat 497 de verificări fiscale, 234 de investigații financiare în vederea indisponibilizării de bunuri, 309 milioane de euro fiind valoarea totală a sumelor și bunurilor indisponibilizate.