Un adolescent obișnuit, cu performanțe neobișnuite. Povestea tânărului fizician care a cucerit aurul în Asia
- Georgiana Ioni ţă
- 30 mai 2018, 00:00
Mihai Răzvan Ursu are 18 ani și este elev la Colegiul „Mircea cel Bătrân” din Constanța. E pasionat de șah și de înot, are o prietenă și îi place să-și petreacă timpul liber cu amicii săi, ca oricărui adolescent de vârsta lui
Răzvan nu este un adolescent obișnuit. Tânărul a reușit să pună România pe harta internațională, printr- o reușită admirabilă. Luna aceasta, a câștigat medalia de aur la Olimpiada Asiatică de fizică, din Vietnam. Imediat după câștigarea acestei competiții, tânărul a mai bifat o realizare: a luat BAC-ul cu notă maximă!
La începutul lunii mai, Răzvan a participat la cea de-a 18-a Olimpiadă Asiatică de Fizică – una dintre cele mai dificile competiții de acest gen din lume, care s-a desfășurat la Universitatea de Științe din Hanoi, Vietnam, sub deviza „Path to Glory”. Din cei 185 de participanți, veniți din toate colțurile Asiei, din Australia și din România, Răzvan a reușit să cucerească medalia de aur, după două probe extrem de dificile.
În ciuda succeselor, Răzvan spune despre el că este un adolescent obișnuit, cu pasiuni normale. Cea mai mare pasiune însă, fizica, și-a des coperit-o încă dinainte de a începe să o studieze la școală.
„Pasiunea pentru fizică a aparut în clasa a V-a, odată cu prima competitțe NASA Ames Space Settlement Design Contest, la care am participat ca membru al unei echipe formate din elevi ai Centrului de Cercetari al Elevilor. Atunci, sub îndrumarea domnului profesor Ion Băraru, am obținut premiul al II-lea la categoria noastră de vârstă”, a declarat tânărul, pentru EVZ.
De atunci, a participat regulat la competițiile organizate de NASA și, din clasa a VI-a, de când a început să studieze fizica și în cadrul programei școlare, și până în prezent, a participat la toate etapele naționale ale Olimpiadei de Fizică, obținând în fiecare an premii sau mențiuni.
De trei ani a început să participe și șa competiții internaționale, cum ar fi Olimpiada de Științe a Uniunii Europene-EUSO 2016, unde a obținut medalia de argint, Olimpiada Pluridisciplinara „TUYMAADA” 2017, in Yakutia, Rusia, unde a primit tot medalia de argint și Olimpiada recentă de Fizica a Țarilor Asiatice 2018, unde a cucerit medalia de Aur.
Copil-fenomen
Mentorul său, profesorul Ion Băraru, povestește că tânărul a avut mereu o memorie fantastică, reușind să asimileze informații în timp record.
„După doar trei luni de pregătire la informatică, în clasa a V-a, a obţinut locul I la Olimpiadă, etapa judeţeană. La liceu nu ştia niciun cuvânt în limba germană, iar acum are atestat DSD cu punctajul maxim. Asta dovedeşte capacitatea lui de a se adapta la efort, putere şi o inteligenţă bine stimulată. Ca să lucrezi cu un astfel de elev este cea mai frumoasă aventură pentru un profesor adevărat. În clasa a VIII-a terminase materia de liceu, la fizică”, le-a declarat cu mândrie profesorul jurnaliștilor de la Radio Constanța.
Olimpicul ne-a povestit că în afara de fizică, este pasionat și de înot, de limba germana, de sah și de natură. Timpul liber și-l petrece alături de prieteni și de prietenă, pentru că da, adolescentul reușește să își împartă timpul eficient între olimpiade și viața mersonală. L-am întrebat care e secretul, cum poate să aibă aceste performanțe și să reușească să își trăiască și copilăria ca un adolescent obișnuit.
„Cred că «secretul» este pasiunea, adică este nevoie de o motivație lăuntrică puternică pentru a atinge succesul. O activitate desfășurată cu plăcere nu va fi perceputa ca un efort, ci ca o provocare. Acesta a fost și cazul meu, în sensul ca domnul profesor Ion Băraru a reușit să mă facă să văd fizica dincolo de exerciți, formule și probleme. Deși sunt fascinat de descoperirile din fizica cuantică, cel mai mult m-a atras partea practică a acestui domeniu”, ne-a spus Răzvan.
Două reușite într-o singură lună: aur la Olimpiadă și notă maximă la BAC
Olimpiada din Vietnam a fost ultima la care Răzvan a participat ca liceean. Tot în luna mai, tânărul a susținut examenul de Bacalaureat, în sesiunea specială pentru olimpici, unde a obținut obținut 9.90 la Limba și Literatura Română, 10 la Matematică și 10 la Fizică. Practic, a trebuit să se pregătească pentru două mai examene.
„M-am pregătit intens pentru acest examen, în special la Limba Română, care ridică de cele mai multe ori probleme celor aplecati spre științele realiste. Deși a fost dificil, am reușit să împart timpul destul de bine, cred, între pregatirea pentru Olimpiadă și pentru Bacalaureat. Gândirea analitică pe care am dezvoltat-o pe parcursul pregătirii mele în domeniul fizicii m-a ajutat să sistematizez mai ușor informația pe care a trebuit să o învăț pentru limba română și, de aceea, mi-a fost puțin mai ușor să rețin materia”, ne-a mărturisit tânărul.
Mai departe olimpicul vrea să plece să studieze în Germania, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei urmând ca pentru master şi doctorat să se axeze pe inginerie aerospatială. Visul său este să devină cercetător.
România a adus 4 medalii de aur din Vietnam
Lotul olimpic al României s-a clasat pe locul trei în clasamentul pe naţiuni la Olimpiada Asiatică de Fizică, după China şi Rusia. Elevii Ştefan Bălăucă, Cosmin Andrei, Radu Andrei, Petru Cotruţ, Ştefan Dolteanu, Sebastian Leontion, Silviu Predoi şi Mihai Răzvan Ursu au obţinut patru medalii de aur, una de argint, una de bronz şi două menţiuni.