Editura Evenimentul si Capital

Ultra-maraton de 24 de ore, la 50 de ani, pentru o cauză nobilă

Autor: | | 0 Comentarii | 273 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Un devean în vârstă de aproape 50 de ani a reuşit să alerge, în 24 de ore, peste 160 de kilometri. A făcut asta încercând să ajute o tânără performeră a atletismului românesc.

Aristide Necula, un alergător de ultra-maraton din Deva, şi-a pus în cap şi a reuşit să ajute o tânără atletă a liceului sportiv din localitate alergând, pe bandă, într-o sală de fitness, timp de 24 de ore. Pentru fiecare kilometru parcurs a dorit să obţină măcar câte 10 lei, pe care să-i doneze Georgianei Timu, o fată care, la doar 15 ani, este deja multiplă campioană şi vicecampioană naţională la săritura în lungime şi triplu-salt.

„Voiam mai demult să încerc să alerg pe bandă 24 de ore. Am dorit ca, prin gestul meu, să şi ajut pe cineva. Am mers la Colegiul Sportiv «Cetate» Deva, am întrebat care este elevul sau eleva care are cel mai mult nevoie de ajutor şi mi-a fost prezentat cazul Georgianei, o fată care provine din Valea Jiului, de la 120 de kilometri distanţă şi care promite foarte mult”, povesteşte Aris (aşa cum îi spun prietenii”. „Din păcate, foarte mulţi copii care încep sportul de performanţă se chinuie cât se chinuie cu lipsurile materiale, după care renunţă. Ar fi păcat ca şi Georgiana să ajungă într-o situaţie de acest fel”, adaugă atletul.

20 de kilometri cu dureri de ficat

Până acum, Aris Necula a mai participat la curse de ultra-maraton (majoritatea competiţiilor de acest fel au peste 100 de kilometri lungime), dar numai în aer liber. A început, cu trei ani în urmă, pe când avea deja 47 de ani, cu „Ultra-maratonul nisipurilor”, în Sahara marocană. Apoi a fost prezent şi a terminat alte întreceri de acest gen organizate şi Grecia şi Ungaria. În 2015 a reuşit să „lege” prin alergare, pe un traseu de 70 de kilometri, monumentele – simbol ale judeţului Hunedoara: Sarmizegetusa Regia, Castelul Corvinilor şi Cetatea Devei.

Acum a sperat că bate recordul naţional de alergare în sală, pe bandă: 213 kilometri. A acuzat însă o problemă medicală: „Din cauza umidităţii aerului şi a faptului că nu mă oxigenam cum trebuie, deja din ora a patra de alergare am început să am dureri de ficat. Celelalte 20 de ore le-am alergat cu aceste dureri. Nu am reuşit să bat recordul naţional, dar am reuşit să parcurg 163,94 kilometri. Donaţiile adunate în cutiuţa de lângă banda de alergare au fost puţin peste aşteptări: 1903 lei şi 50 de bani. Nu ştiu cine a mai pus şi cei 50 de bani”, spune Aris amuzat. Atletul povesteşte că etapa cea mai grea a fost noaptea, însă prietenii săi au stat cu el în sală pentru a-l susţine moral.

Trei perechi de pantofi de alergare

Georgiana Timu nu a putut fi contactată de „Evenimentul zilei”, aflându-se la o competiţie. Antrenorul acesteia, Nicolae Alexe, spune că sprijinul venit prin gestul făcut de Aris Necula e foarte important pentru ea: „Vă daţi seama, o pereche de pantofi de alergare costă 600 de lei şi ceva. Georgiana e o fată extrem de promiţătoare. Are şi calităţile fizice necesare (la doar 15 ani are 1,82 înălţime) şi este şi foarte ambiţioasă”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X