Editura Evenimentul si Capital

Ultimul DAR al lui RADU BELIGAN pentru FLORIN PIERSIC! Poveşti incredibile despre Prinţul Teatrului Românesc, spuse de cei care l-au petrecut pe ultimul drum

Autor: | | 7 Comentarii | 2590 Vizualizari

Sute de actori au venit atât la Teatrul Naţional, cât şi la Cimitirul Bellu, să-l conducă pe ultimul drum pe marele actor

Zi grea pentru artişti, ieri, când l-au condus pe ultimul drum pe cel supranumit "Prinţul Teatrului Românesc", incomparabilul maestru Radu Beligan. Sute de actori, din toate generaţiile, dar şi mulţi spectatori s-au alăturat familiei îndoliate. Trei, dintre cei patru copii ai actorului, Lamia Beligan, Raluca Beligan, însoţită de fiica sa, şi singurul său fiu, Alexandru Beligan, s-au aflat alături de sicriu. Din păcate, Anamaria Beligan, aflată în Australia, nu a putut să ajungă.

În foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional, atmosfera a fost tristă, cu o durere discretă, aşa cum şi-a trăit întreaga sa viaţă artistul. Nu au lipsit nici oamenii politici, mulţi dinte aceştia fiind prieteni vechi. "Îl cunosc pe Radu Beligan din liceu, apoi îl urmăream la radio, la "Ora veselă", unde era alături de cuplul Horia Şerbănescu – Radu Zaharescu", povesteşte Adrian Vasilescu, consilier al Băncii Naţionale şi vechi prieten. Au mai fost prezenţi, printre alţii, Radu F. Alexandru, Prinţesa Maria, din partea Casei Regale, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional şi preşedintele UNITER, cel care s-a ocupat de organizarea funeraliilor, Prinţesa Lia şi Prinţul Paul, Aimee Iacobescu şi Ioana Pavelescu, Corina Şuteu, ministrul Culturii, dar şi actriţa Maia Morgenstern, care s-a străduit să treacă neobservată. Alături de maestrul Beligan, Maia Morgenstern a jucat, până de curând, în două spectacole extraordinare: "Leul deşertului",şi "Nemuritorul". Lângă sicriul maestrului, actriţa a avut ochii plini de lacrimi..

Radu Beligan a părăsit acestă lume la 97 de ani, dar durerea a fost mare pentru că, aşa cum spun toţi colegii lui, se obişnuiseră cu el pe scenă şi îl credeau etern. Ca dovadă, Adrian Vasilescu a dezvăluit şi că bilete la piesele în care juca Radu Beligan se vânduseră şi pentru stagiunea din toamnă.

Timp de trei ore, cât trupul Maestrului Beligan s-a aflat pentru ultima dată la Teatru Naţional din Bucureşti, toţi cei care l-au cunoscut, l-au iubit şi l-au apreciat au venit să-şi ia rămas bun. Cu ochii plini de durere s-a aflat lângă omul care a jucat un rol major în viaţa şi cariera sa şi Florin Piersic. Prieten bun, îndrăgitul actor a povestit că îi datorează cariera, dar şi un ultim, imens, cadou.

"Sunt îndurerat că trăiesc astfel de moment. De câte ori mă întâlnea, maestrul Beligan spunea că se bucură să vorbească cu mine. Îi datorez multe lucruri. Am păstrat acasă o carte de vizită, în care Maestrul Beligan a scris . Radu Beligan a fost, este şi va rămîne, în sufletul şi în mintea mea. Eram student, în anul patru, jucam

în regia lui Dinu Cernescu. Radu Beligan a venit la mine ]n cabina, însoţit de un regizor fancez, Louis Daquin. A spus doar atât: . Nu ştiam despre ce vorbea. Am aflat apoi că m-a propus să joc în primul meu film, , o coproducţie româno-franceză. Datorită Maestrului Radu Beligan am fost la Cannes cu acest rol, iar în delegaţie s-a aflat Ion Popescu Gopo şi directorul cinematografiei de atunci, Gheorghe Marinescu, Ovidiu Crohmălniceanu. Pentru prima oară în viaţa mea am plecat în străinătate, la 22 de ani. Şi i-am cunoscut pe toţi actorii lumii: Alain Delon, Sophia Loren, Brigitte Bardot, Bourvil. Nu-mi venea să cred că eu sunt acolo. Pentru mine a fost cel mai frumos cadou. Parcă a prevăzut că voi mai juca în filme, cu succes. După acest festival am început să fiu distribuit, începând cu „De-aş fi Harap Alb”.

Se amuza întotdeauna când îi povesteam ceva legat de viaţa mea, de întâlnirile mele... I-am spus odată o glumă cu persoane in etate şi mi-a spus nu-i prea place, că si el e bătrân. I-am răspuns: . . Unul se duce la ofiţerul stării civile. Buna ziua am venit să mâ însor. Dar ce vârstă aveţi, 94 de ani. Extraordinar şi vă însuraţi. Mă însor, ce să fac. Sunt viril, sunt puternic, mă iubesc muierile. Bine, dar nu avem locuri decât peste 10 zile. Peste 10 zile nu pot, că se însoară tata. Tatăl dumitale se însoară? N-ar vrea, dar îl forţează părinţii.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate