Ultima săptămână de campanie. Sondajele de opinie, explicate de sociologi

Ultima săptămână de campanie. Sondajele de opinie, explicate de sociologi

Mirel Palada, Zoe Petre și Alfred Bulai au analizat, pentru EVZ, ultimele sondaje de opinie. Ei avertizează că putem avea surprize

Ultimele sondaje de opinie în prag de alegeri parlamentare arată că PSD câștigă detașat. PNL continuă să scadă, USR gravitează în jurul unui procent de 10%, iar PMP e cotat cu 5%. EVZ a contactat o serie de sociologi și analiști politici pentru a explica cifrele din sondaje. Mirel Palada, Alfred Bulai și Zoe Petre au avertizat că situația din măsurători poate fi contrazisă de viitoarele rezultate, în funcție de gradul prezenței la urne.

FOTO: Zoe Petre

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt cifrele ultimelor sondaje

Conform ultimului sondaj Sociopol, liberalii s-au prăbușit la 15 procente în spatele PSD (40%). PNL (25%) e urmat de USR (10%), ALDE (6%), PMP (5%) și PRU (5%).

Totodată, cea mai recentă analiză Avangarde susține aceeași ierarhie, deși procentele suportă o serie de modificări: PSD (43%), PNL (27%), USR (8%), ALDE (6%), PMP (5%), UDMR (5%) și PRU (3%).

FOTO;Alfred Bulai 

Topul încrederii este condus de Liviu Dragnea (43%), acesta fiind urmat de Călin Popescu Tăriceanu (38%), Alina Gorghiu (29%), Traian Băsescu (27%), Nicușor Dan (19%), Marian Munteanu (17%), Bogdan Diaconu (16%) și Kelemen Hunor (9%).

Contactat de EVZ, sociologul Mirel Palada (purtător de cuvânt al PRU) a susținut că trendul crescător al USR este cauzat de ruperea electoratului PNL. „Faptul că USR gravitează, în cele mai recente sondaje, în jurul unui procent de 10%, este explicabil sociologic: electoratul anti-PSD este puternic dezamăgit de gafele PNL, dar și de cele comise de președintele Iohannis. Dezamăgirea face ca mulți votanți anti-PSD să se arunce în ghearele lui Nicușor Dan. Însă, procentele finale vor fi decise de prezența de la urne, care este esențială”, a precizat Palada.

Bulai și Petre sunt sceptici

Sociologul Alfred Bulai e de părere că procentele din sondaje ar putea fi opuse rezultatelor de la urne, în funcție de gradul prezenței. „USR are votanți în orașele mari, nu în mediul rural, fiindcă electoratul urban este mai puțin prins în rețelele electorale ale PSD și PNL. Contează foarte mult prezența la viitoarele alegeri parlamentare. Sondajele certifică o ierarhie, însă procentele depind de prezența la vot. USR ar putea atinge un scor de peste 7-8%, dar, dacă prezența va fi scăzută, USR poate avea și un scor cu mult mai mic”, a explicat Bulai. Nici analistul politic Zoe Petre nu crede într-un rezultat cu două cifre pentru USR: „Unele institute de sondare încurajeaza USR prin alocarea procentului de 10%. La locale, USB nu a făcut mare brânză, și este foarte posibil ca nici la parlamentare USR să nu atingă 8%-9%”.

Campania – „foarte slabă”

La unison, sociologii au catalogat campania electorală drept „foarte slabă” și au susținut că e previzibil ca unele partide să nu depășească pragul electoral, în pofida procentelor prezentate în cele mai recente sondaje de opinie.

Alte măsurători

Cel mai surprinzător sondaj referitor la legislative a fost realizat la finalul lunii noiembrie (la comada USR) de Kantar TNS. PSD era cotat la 40%, în timp ce USR (19%) devansa PNL (18%), liberalii fiind urmați de PMP (7%), ALDE (7%), UDMR (3%) și PRU (3%). Potrivit Kantar TNS, prezența la urne ar putea depăși 55 de procente, în timp ce UDMR și PRU s-ar afla sub pragul electoral. Tot în noiembrie, un sondaj Avangarde (prezentat de Marius Pieleanu) reliefa că PSD scăzuse la 38% (de la 40%) în ceea ce privea intenția de vot, iar PNL se prăbușise la 26%. Analiza Avangarde credita USR la 12% (de la 8%, cât avea în iunie), ALDE cu 7%, în timp ce PMP și UDMR se găseau la 5%. Potrivit acestor măsurători, se prefigurează o majoritate fragilă în Parlament, ceea ce înseamnă că partidele mici pot juca roluri cheie.