Editura Evenimentul si Capital

Primarul George Scripcaru (PNL) a fost REȚINUT de DNA pentru fapte de CORUPȚIE

George Scripcaru a fost reținut de DNA
Autor: | | 48 Comentarii | 7266 Vizualizari

Edilul liberal din Brașov a fost reținut, în această seară, de procurorii anticorupție din Brașov, după ce în cursul dimineații au efectuat percheziții la 20 de adrese din județ, printre care și sediul Primăriei Brașov. Dosarul instrumentat de DNA vizează fapte de corupție comise în perioada 2010-2015, prejudiciul fiind estimat la mai multe milioane de lei.

Update 19.20. După aproape patru ore de audieri, procurorii DNA au decis reținerea, pentru 24 de ore, a primarului George Scripcaru. Edilul va petrece noaptea în arestul Poliţiei Judeţene Braşov.

Update 16.30. George Scripcaru a fost adus, în urmă cu câteva minute, la sediul DNA Brașov, unde va fi audiat de procurorii anticorupție.

"Au cerut documente, de la Serviciul Tehnic și Investiții, pe care le-am predat și le vor analiza", a declarat primarul Brașovului în timp ce era escortat de mascați către duba care l-a transportat spre sedil DNA.

Întrebat de jurnaliști dacă se consideră vinovat sau dacă se așteaptă să fie reținut, edilul a evitat să răspundă.

Update 14.00 Edilul municipiului Braşov, George Scripcaru, este prezent, luni, la percheziţiile care au loc la sediul Primăriei, urmând ca la finalul acestora să fie dus la Direcţia naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov, pentru audieri.

Scripcaru a fost ridicat de la domiciliul său, unde de asemenea au avut loc de asemenea percheziţii, în cursul dimineţii, şi dus la sediul Primăriei.

Perchezițiile

Procurorii DNA efectuează percheziţii la Primăria Braşov – biroul lui George Scripcaru - inclusiv zona de secretariat, anexe şi spaţiul privat accesibil din zona biroului utilizat de acesta, biroul utilizat de șef Serviciu Investiții, birou utilizat de directorul executiv adjunct la Direcția Tehnică.

Percheziții mai au loc la domiciliul lui George Scripcaru, la biroul omului de afaceri Mihai Ciprian David- din orașul Ghimbav – punctul de lucru a; SC Delcar SRL Brașov, sediile sociale ale frimelor: Bepco SRL, Trannsformer Energy Supply, Tetkron SRL, Iporo Com SRL și la Radioteleviziunea Transilvania- biroul utilizat de Antonie Cristina Iuliana și George Scripcaru.  În dosar ar fi vorba de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către anumite societăţi.

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Brașov, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2010-2015. În cursul zilei de 29 iunie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 20 locații situate în județul Brașov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

 

SURSE: Despre ce este vorba în această anchetă

Potrivit unor surse judiciare, ancheta vizează, două infracțiuni de abuz în serviciu.

 

1. Abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare –cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC TETKRON SRL societăți deținute de UAT Municipiul Brașov cu SC BEPCO SRL Ghimbav, societate controlată de Costan Simina, Costan Călin Filimon (asociat grupul ICCO) și David Mihai (fost director Hidroelectrica SA), prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea BEPCO.

Povestea cazului

  • În perioada 2010-2011 reprezentanții SC CET SA și TETKRON SRL, societăți având ca unic asociat Municipiului Brașov au încheiat cu BEPCO SRL contracte de vânzare cumpărare sau prestări servicii cu încălcarea normelor legale, producând un prejudiciu de peste un milion de euro în patrimoniu municipiul Brașov, sumă care reprezintă folos necuvenit pentru BEPCO SRL.
  • Sursele citate au explicat că abuzul în serviciu în legătură cu încheierea contractului de vânzare cumpărare de energie produsă de BEPCO SRL, a constat în punerea la dispoziția BEPCO a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vânzare cumpărare, compensare sau cedare cu titlu gratuit) în perioada 2010-2011 în scopul obținerii de foloase necuvenite de către BEPCO SRL, în baza unor înțelegeri prealabile între reprezentanții societății private, suspecții Costan Simina, Costan Călin David Mihai și Scripcaru George, primarul municipiului Brașov, acesta din urmă a determinat AGA CET SA și persoane din conducerea CET SA, respectiv pe Ionescu Lucian, (președinte AGA) Cuțitei Nicolae (director general) și Frățilă Simona, (director economic) să încheie contracte de vânzare cumpărare având ca obiect energie termică (în baza căruia s-a achiziționat energie peste necesarul populației) sau active subevaluate sau să cedeze cu titlu gratuit active aparținând CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societății.
  • În acest scop SC BEPCO SRL a încheiat cu CET SA contractul nr. 28 in 13 aprilie 2010, având o durată de 15 ani și obiect vânzarea-cumpărarea de energie termică livrată din centralele electrice de cogenerare în vederea furnizării acesteia consumatorilor de energie termică racordați la CET din mun. Brașov. În baza contractului întreaga cantitate de energie termică produsă era achiziționată de către CET, singurul agent economic care avea o rețea de distribuție și care deținea licență de producere energie electrică și termică în cogenerare.
  • Tot în scopul promovării intereselor BEPCO, din dispoziția primarului George Scripcaru la data de 08.05.2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea BEPCO la rețeaua electrică a CET SA, aviz semnat de directorul societății, Cuțitei Nicolae și prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobată pentru producere prin decizia ANRE nr.277 din 10 decembrie 2009.
  • Ulterior, prin Hotărârea nr. 23 din 10 iulie 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispoziția BEPCO a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate în proprietatea CEC Brașov pe considerentul că nu mai sunt folosite în activitatea curentă și aceste bunuri reprezintă un accesoriu față de contractul de furnizare susmenționat.

"Practic s-a ajuns ca CET Brașov să cumpere energie termică de la producător privat care folosește bunurile sale în mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandatați Cuțitei Nicolae, director general și Frățilă Simona, director economic", surse judiciare.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate