UE mută Mortul din casă în curte

UE mută Mortul din casă în curte

Câteva state UE discută înființarea unei mari tabere pentru imigranții cărora li s-a refuzat statutul de refugiat, într-o țară de pe continent din afara Uniunii Europene.

Germania, Olanda și Austria sunt printre inițiatoarele negocierilor pentru crearea acestei „colonii de imigranți” de la granițele UE, a dezvăluit premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, presei locale și citat de Reuters.

„Sunt optimist. Pe baza discuțiilor cu alți lideri europeni - și a dialogului care se desfășoară la nivel oficial – mă aștept să putem face primul pas în acest an”, a spus Rasmussen.

Aflat în vizită la Bruxelles, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a confirmat planurile, spunând că discuțiile se află într-o fază avansată: „Am sugerat de mult că ar fi o bună idee să oferim protecție în afara Uniunii Europene, unde (imigranții) primesc ajutor dacă este nevoie, dar nu au oportunitatea să aleagă cel mai bun sistem din Europa.”

Atât Rasmussen cât și Kurz au afirmat că discuțiile au loc direct între guvernele europene, nu în cadrul UE.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că nu are nimic împotriva unei astfel de inițiative: „Consider că apărarea împotriva imigrației ilegale este deopotrivă o problemă europeană și națională. Nu este de competența mea să mă opun”, a spus Juncker la o conferință de presă comună cu cancelarul austriac, înainte ca Viena să preia președinția prin rotație a UE.

 

O idee inutilă și periculoasă

Se pun două mari semne de întrebare: primul, care va fi țara europeană non-UE care va găzdui tabăra de imigranți? Rasmussen a refuzat să facă precizări pe marginea acestui subiect, însă a dezvăluit că tabăra va fi organizată într-un loc „destul de puțin atractiv” pentru traficanți.

Țările europene care nu fac parte din UE sunt: Andorra, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Georgia, Islanda, Kosovo, Lichtenstein, Macedonia, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Rusia, San Marino, Serbia, Turcia, Ucraina și Vatican.

România se învecinează cu trei țări nonUE, care, teoretic, ar putea găzdui tabăra de imigranți: Moldova, Ucraina și Serbia.

Al doilea semn de întrebare: care este rostul unei asemenea tabere în Europa, cu imigranți cărora li s-a refuzat azilul? Adică imigranți care nu sunt în țările lor de origine victime ale războaielor sau persecuțiilor politice ori religioase.

Ceea ce înseamnă că sunt imigranți economici, ajunși ilegal în Europa, unde caută nu securitatea propriilor persoane, ci prosperitate. Sau teroriști. De ce nu sunt trimiși pur și simplu acasă, ci sunt păstrați la porțile UE, ca o amenințare permanentă, care va continua să crească atâta vreme cât fluxurile de imigranți ilegali nu sunt stopate?