Editura Evenimentul si Capital

UDMR strânge semnături pentru ca drepturile maghiarilor să fie protejate de Bruxelles, nu de București

Autor: | | 5 Comentarii | 1012 Vizualizari

O campanie de strângere a unui milion de semnături prin care se urmăreşte modificarea legislaţiei UE privind protecţia minorităţilor a fost lansată recent. Unul dintre inițiatori este UDMR

Inițiativa Minority SafePack aparține Uniunii Federative a Mino rităților Europene (FUEN), din care face parte și UDMR. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, face parte din comitetul de inițiativă al Minority SafePack. Vincze Lorant, președintele FUEN și membru UDMR, a declarat, pentru EVZ, că „inițiativa noastră a pornit de la faptul că Uniunea Europeană nu se ocupă de tematica de sprijinire a acestor comunități. UE consideră că este de competența statelor membre să asigure drepturi minorităților naționale și să creeze un cadru de suport și promovare al acestora, dar nu se întâmplă întotdeauna așa”.

„UDMR ar dori drepturi colective”

Liderul FUEN nu ascunde ambițiile elitei maghiare din România: „Comunitatea maghiară ar dori mai mult, ar dori drepturi colective, ceea ce deocamdată nu este acceptat nici măcar pentru dialog”. Prin inițiativa Minority SafePack se dorește crearea unei politici cuprinzătoare pentru limbile regionale sau minoritare, înființarea unui centru de expertiză lingvistică, care să aibă menirea de a conserva, a dezvolta și promova diversitatea lingvistică în ceea ce privește limbile regionale sau minoritare etc.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

„Instituţia autonomiei este importantă”

Deși președintele FUEN susține că „nu este vorba nicicum de o autonomie teritorială sau de o tendință de separare etnică, cum încearcă diplomația românească să combată acest proiect european care este susținut de toate organizațiile noastre membre”, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi, a declarat că „și instituția a u t o n o m i - ei este importantă, dar în UE este departe de a se vorbi de standarde în acest sens, iar Consiliul Europei are destule standarde în această privință”.

„Minority SafePack nu se referă la forme de autonomie, se referă la instrumente care vizează educație, cultuă, mass-media și dezvoltare regională, dar nu forme de autonomie, aceasta este o altă fază”, a mai precizat Korodi.

Pagina 1 din 2


Tag-uri: UDMR, campanie, FUEN, EVZ, UE

Loading...

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi

Articole salvate