Ucraina a fost uitată. Germania și Rusia au sudat lanțul de iubire
- Adrian Pătrușcă
- 12 mai 2016, 00:00
Oficial, relațiile dintre Berlin și Moscova sunt tensionate. În realitate, numărul politicienilor și al oamenilor de afaceri germani care bat drumul Rusiei este mai mare decât al oricărei alte țări
Horst Seehofer (Uniunea Creștin Socială), ministru-președinte al landului Bavaria, aliat la guvernare și principalul critic al Angelei Merkel, după criza imigranților, a mers în februarie la Moscova unde a fost primit de Vladimir Putin. Observatorii au interpretat gestul lui Seehofer drept o tentativă de a se îndepărta de Merkel.
Acum câteva săptămâni, Bodo Ramelow (Die Linke, stânga), ministrupreședinte al Thuringiei, a mers și el cu o delegație de 40 de persoane la Moscova și Kazan. Omologul său din Saxonia Superioară, Reiner Haseloff (Uniunea Creștin-Democrată a Angelei Merkel) s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Berlin și s-a pronunțat pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei.
Cotidianul „Tagesspiegel” relatează despre un adevărat val de contacte rusogermane: pe 6 aprilie, mai mulți deputați germani au vizitat Duma, parlamentul rus, fiind primiți de președintele Serghei Narișkin. Acesta face parte din primul cerc de putere din jurul lui Putin și, după unele surse, ar fi fost colegi în KGB.
Interesele sunt mai puternice decât morala: Germania face eforturi să scoată Rusia lui Putin din izolare
Întâlnirea nu ar fi putut avea loc în Germania, dat fiind că Narișkin figurează pe lista rușilor cărora li se interzice să călătorească în Occident, după ce a susținut „trimiterea de trupe ruse în Ucraina” și „anexarea Crimeii”. În timpul întâlnirii cu deputații germani, Narișkin a negat orice implicare a Rusiei în Ucraina și a subliniat că dacă Rusia ar fi vrut să se implice într- u n conflict armat cu o țară ca Ucraina, acesta ar fi fost terminat „în patru zile maximum”.
Vrajă de Kremlin
După cinci zile, o altă delegație germană a fost primită la Kremlin. În general, Putin nu primește decât șefi de state sau de guverne. Însă, probabil că acești invitați au fost considerați suficient de importanți pentru a fi primiți și felicitați pentru „sprijinirea relațiilor economice ruso-germane”.
Wolfgang Büchele, președintele Comisiei pentru Relații Economice cu Europa de Est, a promis că eforturile vor continua „în ciuda greutăților”. Comisia sa cere de multă vreme ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și susține inițiativa lui Vladimir Putin, de creare a unei zone economice „de la Lisabona până la Vladivostok”.
„Anexare” - cuvânt interzis
Tot de curând, la Soci s-a reunit Petersburger Dialogs, un forum creat în 2001 pentru a întări legăturile dintre cele două țări. În deschiderea lucrărilor, președintele forumului, Viktor Subkov, a felicitat Germania pentru că are asemenea oameni cu un „pragmatism sănătos”. Precedenta reuniune a Forumului, în octombrie, la Potsdam, se transformase într- un scandal, când germanii au abordat implicarea Rusiei în Ucraina. Atunci, Viktor Subkov a avut o ieșire violentă, iar nemții par să fi învățat lecția.
Faptul că Rusia a organizat această nouă ediție a Dialogurilor Petersburgheze dovedește importanța acordată de Moscova relațiilor cu Berlinul. De altfel, o nouă ediție va avea loc în iulie, la Sankt Petersburg.
Cu doi ani în urmă, Forumul fusese anulat în ultimul moment, din cauza crizei ucrainene; astăzi, ședințele sale se derulează la interval de câteva luni.
Cuvântul „anexare” nu a fost pronunțat la ultima ediție a forumului.