Ţuţuianu: Proiectul SII Analitycs a fost atribuit legal de SRI
- Ana Petrescu
- 11 aprilie 2017, 19:34
Proiectul SII Analitycs a fost atribuit Serviciului Român de Informaţii (SRI) în condiţiile legii, nefiind constatate niciun fel de abateri de la normale legale, a anunțat președintele comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu.
"Vreau să vă informez că am primit răspunsuri de la Ministerul Societăţii Informaţionale şi Ministerul Dezvoltării Reginale referitoare la sesizarea făcută de mai multe ONG-uri cu privire la proiectul pe fonduri europene SII Analitycs. Cele două ministere care au competenţa legală de a analiza în ce condţii a fost atribuit acest proiect SRI ne-au comunicat în detaliu - este un răspuns pe 3-4 pagini – toate aspectele care au făcut obiectul preocupării ONG-urilor reclamante", a afirmat șeful comisiei parlamentare a SRI, citat de News.ro.
Ţuţuianu a adăugat că proiectul SII Analitycs a fost atribuit SRI în condiţii legale, nefiind constatate niciun fel de abateri de la normale legale.
"Concluzia este că acest proiect a fost atribuit în condiţiile legii şi că nu s-au constatat nici în procesul de redactare a ghidurilor de finanţare, nici în procesul de punere a lor pe piaţa şi nici ulterior, în procesul de atribuire a contractului abateri de la normele legale care sunt incidente. De altfel, finanţarea pe această zonă este în continuare deschisă şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a depus un proiect similar", a concluzionat Adrian Ţuţuianu.
Societatea Academică din România, APADOR CH, Asociaţia pentru tehnologie şi internet, Active Watch, Centrul de resurse juridice şi Miliţia spirituală au cerut, în luna ianuarie, investigarea atribuirii proiectului SII Analytics al Serviciului Român de Informaţii. Aceste organizaţii semnalau că există suspiciunea că SRI a fost favorizat la tribuirea proiectului, existând un singur ofertant, iar, în plus, ar exista temeri că proiectul urmîreşte de fapt ”o supraveghere în masă”.
Proiectul SII Analytics nu reprezintă o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, susţinea în august anul trecut SRI, arătând că, în caz contrar, nu ar fi fost eligibil în accesarea de fonduri europene. Serviciul preciza că sistemul nu este conectat la internet şi nu deţine niciun fel de date clasificate sau pentru care ar fi nevoie de mandatul unui judecător.
"SII Analytics va ajuta instituţiile statului să analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid şi mai relevant cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie. În acest moment, găsirea unei informaţii relevante ţine de nivelul de experienţă şi noroc al utilizatorului", explica SRI, apreciind că sistemul va reduce cu până la 90% timpul de acces la date.