TURCIA nu va deveni membră UE în viitorul apropiat

TURCIA nu va deveni membră UE în viitorul apropiat

Jean-Claude Juncker a declarat, ieri, că există „o fereastră de oportunitate” pentru a construi o Uniune Europeană mai unită, dar această fereastră „nu va rămâne deschisă pentru totdeauna”.

Oficialul european spune că economia Europei „își revine”, iar UE trebuie să depășească momentul Brexit, să facă reforme și să încheie noi acorduri comerciale. Anul trecut, „UE a fost lovită și rănită de un an care i-a zdruncinat fundația”, a spus Juncker, referindu-se la Brexit, criza refugiaților și creșterea populismului.

Brexit

Juncker a subliniat că „întotdeauna vom regreta decizia Marii Britanii de a ieși din UE”, apoi a adăugat: „cred că și ei vom regreta curând”, dar vom merge mai departe, pentru că „Brexitul nu e totul, nu e viitorul Europei, nu se termină totul atunci”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comerț

A amintit acordurile comerciale încheiate recent de UE cu Canada și Japonia și a spus că cele cu Mexic și America de Sud sunt în lucru.

Ar trebui ca negocierile cu Australia și Noua Zeelandă, să se încheie până la finalul lui 2019, pe bază de reciprocitate: „Trebuie să primim atât cât oferim”. Legat de îngrijorările privind numeroase investiții chinezești în companii strategice din Europa, Juncker a precizat că acestea vor fi „analizate”.

Migrație

A lăudat progresul european pe tema migrației, spunând că UE și-a protejat granițele externe într-o manieră eficientă. A subliniat „perseverența și generozitatea Italiei” în gestionarea migrației din Africa.

Standardele alimentelor

Referindu-se la controversa privind standardele diferite ale calității alimentelor în Europa de Est față de Europa de Vest, Juncker a promis că nu va accepta ca „în anumite părți ale Europei oamenilor să li se vândă hrană de calitate inferioară, în ciuda ambalajelor și a mărcilor care sunt identice”.

Extindere

Este timpul ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen, la fel și Croația, când va fi momentul potrivit, iar procesul de extindere a UE trebuie să continue credibil cu țările din Balcanii de Vest. „Statul de drept nu este opțional”, a continuat oficialul european, făcând referire la țări precum Polonia sau Ungaria, care refuză să pună în aplicare decizii ale Curții Europene de Justiție privind cotele de refugiați. Jean-Claude Juncker a exclus, însă, aderarea Turciei la UE într-un viitor „previzibil”, cerând autorităților de la Ankara să elibereze jurnaliștii închiși și să oprească atacurile la adresa liderilor europeni.

Muncitori detașați

A propus crearea unei „autorităţi comune”, care să monitorizeze implementarea reglementărilor privind muncitorii detaşaţi, acuzaţi de promovarea „dumpingului social”. „Într-o Uniune a egalilor, nu pot exista muncitori de categoria a doua. Cei care efectuează aceeaşi muncă în acelaşi loc trebuie să poată primi aceleaşi salarii”, a declarat el.