Tun cu armăsari. ANSVSA preia hergheliile de cai de rasă de la Romsilva

Tun cu armăsari. ANSVSA preia hergheliile de cai de rasă de la Romsilva

În timp ce România se cutremura de vestea epidemiei de pestă porcină africană, când mii de porci sunt eutanasiați și focarele de infecție se propagă cu viteză, un mic grup de persoane pun la cale un nou tun la adăpostul ANSVSA.

Astfel, vicepreședintele instituției, Octavian Ilișoi, cu sprijinul colegului său de partid, deputatul ALDE Ștefan Alexandru Băișanu și cu acordul președintelui ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, se preocupă de transferul patrimoniului Directia de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor cunoscută drept Direcția Cai de Rasă, de la Romsilva, unde se află de ani de zile, la ANSVSA. „Evenimentul zilei” a aflat că deputatul a făcut un proiect de lege în acest sens, iar cei din ANSVA se pregătesc deja să preia „afacerea”.

Ilișoi și Băișanu sunt colegi de partid și consăteni din Suceava. Cei doi au fost membrii marcanți ai PNL însă au trecut împreună la ALDE în 2016. Pe cei doi îi mai leagă și dragostea față de cai. Ilișoi a fost inspector la Autoritatea Hipică Națională în timp ce deputatul Băișanu este vicepreședinte al Federației Ecvestre din România. Lor li se alătură președintele ANSVSA care are specializare în Transplantul de embrion la iapă și, conform celor scrise de Tolontan, în castrarea cailor.

Probabil că aceste argumente au stat la baza deciziei de a transfera o activitate considerată patrimoniu național, de la o instituție de tradiție către o instituție aflată în degringoladă și care se chinuiește din greu să-și stabilizeze bugetul. Așa cum arătam într-un articol de ieri, ANSVSA nu mai are contract de telefonie, tocmai pentru optimizarea bugetului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma solicitării unui punct de vedere de la Romsilva, am primit următorul răspuns care spune multe despre această „tranzacție”: „Valoarea intrinsecă a populațiilor de cabaline crescute în hergheliile Romsilva este inestimabilă fiind rezultatul efortului și priceperii a generații de oameni de meserie din hergheliile publice care, sub administrarea Romsilva, reprezintă garanția resurselor genetice cabaline din Romania”. Trebuie spus că materialul genetic cabalin dețiunut de România este unul dintre cele mai importante din lume. Romsilva ne-a confirmat oficial că se discută preluarea Direcției „Cai de rasă”.