Trump pregătește un Program de ÎNARMARE cu MINI – BOMBE nucleare
- Radu Pădure
- 18 ianuarie 2018, 12:41
Donald Trump revine la doctrina militară din vremea lui Ronald Reagan, de descurajare nucleară, care a pus capăt Războiului Rece.
Ministerul american al Apărării doreşte o revizuire a arsenalului nuclear al SUA şi dezvoltarea unui nou tip de arme cu putere limitată, ceea ce suscită temerea experţilor privind o relansare a proliferării nucleare şi un risc mai ridicat de conflict nuclear, relatează AFP.
Această propunere apare într-o versiune preliminară a noii evaluări a arsenalului nuclear („Nuclear Posture Review”) pe care Pentagonul urmează să o publice în februarie. Această variantă se îndepărtează de viziunea fostului preşedinte american Barack Obama care, în 2009, la Praga, a lansat un apel la eliminarea tuturor armelor nucleare.
Apreciind că situaţia mondială este astăzi mult mai complexă decât în 2010 - când a fost publicată ultima revizuire a arsenalului nuclear - Pentagonul concluzionează că SUA trebuie să-şi alinieze poziţia nucleară la o „evaluare realistă” a ameninţărilor cu care se confruntă, venite în special din partea Coreei de Nord, Rusiei sau Chinei.
„Ameninţările s-au agravat puternic” din 2010 încoace, subliniază ministrul apărării american Jim Mattis în preambulul acestui proiect de document, a cărui copie a fost publicată de Huffington Post. „SUA se confruntă cu o situaţie în care ameninţarea nucleară este mai diversă şi mai avansată ca oricând”, mai subliniază el.
În consecință, Pentagonul propune dezvoltarea unor noi tipuri de arme nucleare cu putere limitată, în special arme tactice, numite şi „mini-arme nucleare”, care au un nivel ridicat de penetrare şi sunt capabile să distrugă buncăre sau instalaţii subterane.
Potrivit raportului, armele nucleare mai puţin puternice dar mai numeroase ar permite contracarearea „încrederii deplasate” a inamicilor SUA că Washingtonul nu va utiliza niciodată armele nucleare convenţionale, prea puternice şi distructive.
În acest scop, Ministerul Apărării şi Agenţia Federală de Securitate Nucleară ale SUA urmează să dezvolte o rachetă balistică de tipul mare-sol, se spune în document. Această armă va asigura o „opţiune de represalii rapide, capabile să străpungă apărarea inamicului”.
Contactat de AFP, Pentagonul s-a abţinut să comenteze cu privire la respectivul document, subliniind că este vorba de un text „înaintea luării unei decizii” („predecizional”) care nu a fost aprobat de Casa Albă. Versiunea sa finală este aşteptată să apară la 2 februarie.
La scurt timp după victoria sa electorală, Donald Trump a cerut în decembrie 2016 „consolidarea şi creşterea considerabilă” a capacităţilor nucleare ale ţării şi a pledat pentru o nouă politică nucleară la doar câteva zile după ce a sosit la Casa Albă la începutul anului 2017.
„Nuclear Posture Review” asigură că dezvoltarea armelor cu putere redusă nu are scopul de a facilita utilizarea armelor nucleare. „Aceasta (dezvoltarea – n.r.) este importantă pentru menţinerea unei descurajări credibile împotriva unei agresiuni regionale, pentru a extinde flexibilitatea opţiunilor noastre nucleare acum, adăugând armele cu putere redusă”, se spune în text.
Cu toate acestea, documentul modifică pragul de utilizare a unei bombe nucleare, incluzând de exemplu printre cazurile folosirii acestora un atac cibernetic masiv.
Documentul Pentagonului afirmă că angajamentul SUA faţă de Tratatul de neproliferare „rămâne puternic”, dar el adaugă că „mediul actual face orice progres în domeniul reducerii armelor nucleare extrem de dificil pe termen scurt”.