Trump cere atașaților militari și DIPLOMAȚILOR să se implice mai mult în creșterea VÂNZĂRILOR DE ARME la export

Trump cere atașaților militari și DIPLOMAȚILOR să se implice mai mult în creșterea VÂNZĂRILOR DE ARME la export

Administrația Trump se apropie de finalizarea unui nou plan numit „Cumpără din America”, care include o cerință adresată atașaților militari ai SUA și diplomaților americani să ajute la creșterea vânzărilor de arme americane în lume, în valoare de miliarde de dolari.

Președintele Donald Trump este așteptat ca la începutul lunii februarie să anunțe că „întregul guvern” face eforturi pentru simplificarea legislației privind exporturile de armament din SUA spre țări străine interesate să cumpere echipament militar, avioane de luptă, drone, nave de luptă, artilerie, scrie Reuters.

Trump încearcă să-și îndeplinească astfel o promisiune din campania electorală din 2016, privind crearea de noi locuri de muncă în SUA, prin vânzarea mai multor bunuri și servicii americane, pentru a reduce deficitul comercial de la o valoare record în ultimii 6 ani, de 50 de miliarde de dolari.

Administrația de la Washington este sub presiune și în ceea ce privește contractorii americani din domeniul apărării, care trebuie să facă față competiției din partea unor rivali precum China sau Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar orice relaxare a restricțiilor privind vânzările de armament ar sfida drepturile omului și susținătorii controlului armelor spun că s-ar risca alimentarea unor conflicte violente din anumite regiuni, precum Orientul Mijlociu și Asia de Sud, armele putând ajunge pe mâna teroriștilor.

În afara unei utilizări mai eficiente a rețelei de atașați militari și dimplomați din toate ambasadeșe SUA în lume, oficiali americani au declarat pentru agenția citată că un alt punct al planului ar fi aplicarea unei revizuiri a Regulamentelor privind Traficul Internațional cu Arme (ITAR). Este vorba despre o politică centrală referitoare la exporturile de arme care datează din 1976 și care nu a mai fost revizuită de peste trei decenii.

Aceste măsuri, speră guvernul, ar putea aduce miliarde de dolari din vânzările de arme și mai multe locuri de muncă. Strategia ca Pentagonul și Departamentul de Stat să aibă un rol mai activ în asigurarea contractelor de vânzare de arme ar putea fi benefică pentru consorții uriașe de tipul Lockheed Martin și Boeing Co.

„Vrem să vedem că tipii ăștia, atașații comerciali și militari, se străduiesc mai mult să fie vânzători pentru marfa asta, să o promoveze”, a spus un oficial al administrației.