„Trebuie să fim liberi să exprimăm orice, dar trebuie să fim responsabili când vine vorba de credinţele oamenilor”: Dezbatere "The Guardian"

„Trebuie să fim liberi să exprimăm orice, dar trebuie să fim responsabili când vine vorba de credinţele oamenilor”: Dezbatere "The Guardian"

"Este inevitabil ca celor care sunt ţinta glumelor să nu le placă acest lucru". Şi nu este o situaţie care are legătură doar cu islamul”.

Aceasta este opinia exprimată de un caricaturist britanic în cadrul unei dezbateri organizate de prestigiosul cotidian "The Guardian". Dezbatere a cărei temă s-a axat pe atentatele teroriste din Franţa, punctându-se exercitarea libertăţii de exprimare.

În mod constant

„Este inevitabil ca celor care sunt ţinta glumelor, să nu le placă acest lucru. Şi aici nu este vorba de Islam, ci despre cu totul altceva. Lui Ali Farzat, un mare caricaturist sirian, acum 4 ani i-au fost rupte degetele de către oamenii lui Bashar (n.r. preşedintele Siriei), adică chiar aşa-zişii inamici ai islamiştilor care i-au ucis pe colegii noştri din Paris. Pe listele morţii ale naziştilor se regăseau 30 de caricaturişti. Oameni ca Heath Robinson erau pe listele Gestapo.  Şi asta pentru că despoţilor nu le place satira. Pentru că indiferent dacă crezi în imami ascunşi, în naşteri imaculate, în dreptul inalienabil al unora de a conduce oameni sau oricare dintre aceste idei absurde pe care cei care se pun deasupra noastră se aşteaptă ca noi să fim de acord cu ele, să le tolerăm, sau, mai mult, să le idolatrizăm, este total absurd. Şi în mod constant ne sfidează să nu izbucnim în râs. Iar asta este o presupoziţie ridicolă”, a spus caricaturistul Marin Rowson.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este foarte important să înţelegem diferenţa între blasfemie şi satiră. Trebuie trasată o linie: să nu jigneşti oamenii doar de dragul de a o face. Cred că dacă ai ceva de spus, dacă pui în lumină anumite probleme, anumite ipocrizii sau derapaje politice, atunci este permis. Trebuie să fim liberi să exprimăm orice, dar trebuie să fim responsabili când vine vorba de credinţele oamenilor”, a spus şi Henry Porter, jurnalist şi scriitor.