Traian Băsescu oferă DOUĂ variante privind interceptările: Scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare. Eu ASTA aş cere dacă aş fi preşedinte

Traian Băsescu oferă DOUĂ variante privind interceptările: Scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare. Eu ASTA aş cere dacă aş fi preşedinte

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit despre decizia Curţii Constituţionale privind interzicerea interceptărilor de către SRI. Prin intermediul unei postări de pagina de Facebook, preşedintele Mişcării Populare transmite că soluţia fundamental democratică este scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare, renunţarea la personal şi constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori numiţi de CSM, care să aprobe mandatele de interceptare şi punerea lor în aplicare.

Fostul şef al statului spune că este cea mai bună soluţie şi din punct de vedere financiar, pentru că nu implică alte costuri suplimentare.

Curtea Constituțională a DECIS: SRI nu e organ de CERCETARE PENALĂ, nu poate face INTERCEPTĂRI în dosarele aflate pe rol. Reacţia DNA: "Aceste măsuri presupun un EFORT BUGETAR în valoare de aproximativ 10.415.000 euro"

 

Totuşi, a doua variantă este una de moment, şi anume partajarea platformei existente către toate instituţiile cu atribuţiuni de supraveghere tehnică. O soluţie mult mai riscantă decât cea de până acum şi care nu peste mult timp va trebui schimbată, scrie fostul şef al statului.

"Trebuie doar curaj şi voinţă

În România, au fost câteva momente importante care au vizat trecutul: -condamnarea comunismului; -predarea arhivei fostei Securităţi; -predarea arhivei Dunărea-operativ. Datorită CCR, acum, suntem într-un moment care vizează în mod fundamental viitorul şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului. Ce facem cu interceptările convorbirilor telefonice? Avem 2 variante: -una de mijloc, prin partajarea platformei existente către toate instituţiile cu atribuţiuni de supraveghere tehnică. Este o soluţie de moment, mult mai riscantă decât cea de până acum şi care nu peste mult timp va trebui schimbată. -alta fundamental democratică. Asta înseamnă scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori numiţi de CSM şi asociaţiile magistraţilor, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare şi punerea lor în aplicare. Această a doua soluţie este aceea care ne va garanta că năravurile vechi nu se vor întoarce niciodată. Tentaţia puterii discreţionare, atunci când o ai, este mare şi în regimurile democratice. Şi încă ceva. A doua soluţie nu implică şi costuri suplimentare consistente, dar necesită voinţă politică şi curaj.  Eu asta aş cere dacă astăzi aş fi preşedinte", a scris Băsescu pe reţeaua de socializare.

Direcţia Naţională Anticorupţie a emis un comunicat de presă. "Modificarea reglementărilor privind realizarea activităților de supraveghere tehnică, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a României (C.C.R.), va impune detașarea, în cadrul D.N.A., a unui număr de 130 de lucrători de poliție și pregătirea specifică a acestora precum și achiziția de autovehicule și echipamente tehnice suplimentare.

Aceste măsuri presupun un efort bugetar în valoare de aproximativ 10.415.000 euro.

Asigurarea acestor resurse condiționează desfășurarea, în continuare, cu aceeași eficiență, a activității de investigare a infracțiunilor de corupție, de către DNA.

Având în vedere aceste aspecte, conducerea DNA a transmis Ministerului Justiției, în cursul acestei zile, o adresă în care se explică de ce este necesară promovarea unei hotărâri de guvern prin care să fie suplimentat numărul maxim de posturi al Direcției Naționale Anticorupție cu 130 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară, precum și rectificarea bugetului instituției cu suma anterior menționată.

Ne puteți urmări și pe Google News