Angela Merkel regretă confl ictul diplomatic cu SUA, cauzat de spionajul american și deplânge faptul că încrederea reciprocă a fost serios zdruncinată
Trebuie să ne gândim mereu, când lucrăm împreună, dacă persoana cu care stăm la masă nu cumva lucrează pentru altcineva în același timp, iar asta nu e o relație bazată pe încredere”, a spus cancelarul german Angela Merkel, într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF. Șefa guvernului de la Berlin a declarat că țara sa și Statele Unite au, în mod evident, puncte de vedere diferite pe acest subiect și de aceea trebuie să discute pe această temă. Mai mult, Merkel a precizat că ea sperase ca Washington-ul să-și schimbe comportamentul, după scandalul Snowden.
Spionaj pentru SUA
Expulzarea oficialului CIA de la Berlin, săptămâna trecută, a venit după două cazuri ale unor suspecți de spionaj în favoarea Statelor Unite. Anul trecut, relațiile s-au răcit între cele două țări, din cauza dezvăluirilor legate de interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale lui Merkel. Polițiștii germani au percheziționat locuința și biroul unui angajat al Ministerului Apărării, acuzat că ar fi transmis documente secrete SUA. Cu o săptămână înainte, un ofițer de 31 de ani din serviciile secrete nemțești a fost arestat, sub acuzația că ar fi vândut CIA 218 de documente.
Merkel este optimistă
Angela Merkel încearcă să-și păstreze optimismul și speră ca relația poate fi reparată. „Nu mai trăim în timpul Războiului Rece, când toată lumea suspecta pe toată lumea. Cred că serviciile secrete din secolul 21 ar trebui să se concentreze pe probleme mai importante”, a explicat cancelarul, adăugând: „Noi lucrăm îndeaproape cu SUA și sper ca acest lucru să continue”. Autoritățile de la Washington s-au arătat, însă, nemulțumite de decizia Germaniei de a anunța public expulzarea șefului CIA de la Berlin, „o manifestare neobișnuită a furiei Germaniei față de aliatul său”. Evenimentele recente arată că jocurile de spionaj/contraspionaj funcționează încă în Germania, care rămâne prinsă, geografic și istoric, între Rusia și Occident. Scandalul a pornit, paradoxal, de la teama nemților de a nu fi spionați de ruși. De la invazia rusă în Crimeea, Rusia și-a multiplicat acțiunile de spionaj în Germania, încercând să afle următorii pași ai Berlinului, așa că angajații contraspionajului erau în alertă.
Spionul rus era de fapt, american
Bărbatul, identificat cu numele de Markus R., ar fi intrat în vizorul serviciului de contraspionaj în 28 mai, când a trimis un email Consulatului rus din Munchen, oferind informații. El a atașat un denunț anonim, al unui oficial al Ministerului Apărării, ca spion rus, document care trecuse pe la biroul său în drum spre serviciile secrete. Încercând să-l prindă, nemții i-au scris de pe o adresă falsă rusească, cerându-i o întâlnire, dar tânărul n-a răspuns. Apoi nemții au trimis adresa lui de mail americanilor, cerândule sprijinul. N-au primit răspuns, iar Markus și-a șters contul de email. A fost arestat și și-a recunoscut vina.