"Taci că ești prost!" Majoritatea românilor continuă să-și educe copiii cu palme și insulte

"Taci că ești prost!" Majoritatea românilor continuă să-și educe copiii cu palme și insulte

UNICEF România va începe de la 1 octombrie o campanie publică împotriva violenței verbale la care sunt supuși cei mici. Surprinzător, copiii sunt abuzați atât fizic cât și emoțional cel mai adesea în familie, locul în care ar trebui să se simtă iubiți și în siguranță.

Românii trebuie să schimbe paradigma culturală tradițională în care își cresc copiii și să renunțe la violența fizică și psihică asupra celor mici. Sandie Blanchet, reprezentanta UNICEF România, a făcut astăzi un apel public cerând românilor să ia atitudine atunci când sunt martorii unei violențe verbale asupra copiilor și să încerce să-și educe odraslele fără nervi și fără palme. UNICEF România va declanșa de mâine o campanie de sensibilizare a opiniei publice asupra acestei probleme.

Din datele UNICEF reiese că atunci când un copil face ceva greșit, prima reacție a 54% din părinți este de a ridica vocea, iar 11% pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr. Din punctul de bedere al UNICEF una dintre principalele probleme este aceea că violența asupra copiilor, mai ales abuzul psihic și formele "blânde" de pedeapsă corporală nu sunt recunoscute ca fiind o problemă. Acest lucru reflectă toleranța culturală profundă care domină în toată țara față de această problemă.

Violența emoțională include sperierea, terorizarea, amenințarea, exploatarea, respingerea,ignorarea, insultarea și umilirea copilului. Cele mai recente cercetări în domeniul dezvoltării creierului arată că toate formele de violență au un impact negativ asupra copiilor. Victimele violenței vor avea mai puțină încredere în ele și vor avea un comportament violent, la rândul lor. Obezitatea, depresia, abuzul de tutn și de alcool, drogure, infarctul, diabetul și cancerul sunt alte consecințe ale violențelor asupra copiilor, a mai spus Blanchet.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, violența domestică este cauzată de alcool, sărăcie, un model patriarhal al familiei și un mediu social violent.

O altă problemă ar fi că părinții nu știu efectiv care este alternatiova la urlete și bătaie, deși susțin că-și iubesc copiii și că le vor binele.

Anual, sunt înregistrate 12.000 de cazuri de abuz și violențe asupora copilului, însă, spun specialiștii, amploarea fenomenului nu este cunoscută.