Sub mandatul ministrului Iordache salariile judecătorilor au crescut cu 50 la sută
- Mihai Şoica
- 6 martie 2017, 17:56
Un judecător cu 18 ani vechime în Justiție și care are grad de Curte de Apel, câștigă lunar suma de 15.000 de lei, net.
Un ordin semnat la mijlocul lunii ianuarie, de către ministrul demisionar al Justiției, Florin Iordache, a dus la o creștere substanțială a veniturilor judecătorilor români. Procentul majorării salariale este de peste 50 la sută pentru toate categoriile de judecători, indiferent de gradul de jurisdicție în care acționează.
Potrivit unor surse oficiale, ministrul Iordache a semnat la mijlocul lunii ianuarie un ordin intern prin care salariile judecătorilor s-au egalizat, fiind stabilite în funcție de valoarea de referință sectorială, etalon pentru calculul salariilor magistraților, care este fixat la suma de 405 lei. ”Asta înseamnă o majorare cu 50 la sută sa a salariului judecătorilor. Dacă înainte aveam salariu de 9.300 de lei acum am ajuns la 14.400 lei”, spune un judecător clujean.
Noile salariile ale judecătorilor au fost majorate retroactiv începând cu data de 1 octombrie 2016. ”Salariile majorate au fost plătite începând cu luna ianuarie 2017 în timp ce drepturile restante de la 1 octombrie 2016, vor fi achitate retroactiv”, a mai spus magistratul clujean.
Președintele Curții de Apel Cluj, judecătorul Denisa Băldean a declarat că salariile judecătorilor au crescut. ”Să zicem așa salariile au fost egalizate în tot sistemul justiției. Existau instanțe care plăteau salariile cu sporurile câștigate prin diferite procese, iar altele nu. Acum, toate veniturile au fost egalizate la cel mai mare salar în plată, pentru fiecare categorie în parte”, a spus Denisa Băldean.
Grefierii nu au primit măriri salariale
La finalul anului trecut, Curtea Constituțională a României a emis Decizia 794, în care se arată că în sistemul public nu poate exista o salarizare diferită pentru aceleași funcții, raportat la indici diferiți de referință sectorială. În funcție de acești indici se calculează venitul unui angajat al sistemului public, fie el și din Justiție.
Pe lângă aplicarea acestui indice unic, de 405 lei, judecătorilor le-a fost majorat salariul cu încă zece la sută, conform Legii 293/2015, care se referă la angajații plătiți din bugetul statului.
Grefierii susțin că lor li s-a făcut o mare nedreptate și că nu li s-au acordat această mărire de salar, de care au beneficiat judecătorii. ”Noi am primit doar mărirea de zece la sută dar nu și calcularea salariului în funcție de indicele de referință sectorială. La grefieri, există funcționari care au aceeași vechime, lucrează la aceeași instanță și au salarii diferite. Nouă ni se face o mare nedreptate”, spune un grefier clujean.