Studenții se plâng de nivelul taxelor de studiu. Facultatea privată a ajuns mai ieftină decât cea de stat

Studenții se plâng de nivelul taxelor de studiu. Facultatea privată a ajuns mai ieftină decât cea de stat

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a publicat un studiu din care rezultă că universitățile de stat practică prețuri mai mari pentru un an de studiu la același profil față de universitățile private. Studenții spun că taxele au crescut de la un an la altul și că multe dintre taxele percepute sunt nejustificate, la limita legii sau chiar în afara ei.

Conform studiului ANOSR, doar în ultimul an universitar 38% din universităţi au crescut taxele de şcolarizare, discuţii despre astfel de creşteri existând în peste jumătate dintre universităţi, iar în ultimii trei ani acestea au crescut în 81% din universităţi.

ANOSR arată că sunt diferenţe "uriaşe" între taxele de şcolarizare încasate de universităţi pentru acelaşi program de studiu, lucru anormal. De exemplu, la Universitatea Româno-Americană specializarea Drept e taxată cu 2.000 de lei, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca acelaşi program de Drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferenţele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică şi Calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei. Cele mai mari diferenţe sunt la specializările de Medicină - de la 4.800 de lei la Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti.

Și taxele de cămin sunt mari, se mai arată în studiul ANOSR: deşi în general căminele cu preţuri mari au condiţii foarte bune, totuşi uneori valoarea taxelor pe care studenţii trebuie să le plătească pentru ele depăşeşte limitele normale ale unui buget studenţesc. Cele mai scumpe taxe de cămin sunt la Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu - 540 de lei, la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi - 500 de lei şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi - 450 de lei.

Cele mai mari taxe de admitere, conform studiului ANOSR, sunt încasate de universităţile de medicină: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi - 350 de lei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - 200-500 de lei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj - 300 de lei.

De asemenea, taxele de reexaminare costă între 25 de lei per examen (Universitatea Politehnica Timişoara) şi 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca), ceea ce înseamnă că restanţa unui examen de 5 credite poate ajunge la 675 de lei, arată reprezentanţii studenţilor.

Studiul ANOSR mai arată şi că 76% din universităţi nu fac diferenţe între studenţii la taxă şi cei la buget când vine vorba de plata taxelor administrative.

 

Ne puteți urmări și pe Google News