Studenții din România intră în grevă japoneză

Studenții din România intră în grevă japoneză

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) anunta azi intrarea in greva japoneza, ca avertisment pentru Parlamentul Romaniei si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice sa faca demersurile necesare pentru schimbarea legii educatiei si cresterea participarii studentilor la alegerile de rectori. Studentii din mai multe centre universitare vor purta banderole albe, inscriptionate cu „25%”, pentru a atrage atentia ca vocea lor trebuie sa conteze atunci cand sunt alesi cei care conduc si dau directiile in universitati.

Principalele centre universitare din tara vor intra azi in greva japoneza, sustinand solicitarea ANOSR de a asigura participarea studentilor in procent de 25% in alegerile pentru rectori, informează ANOSR.

Solicitarea Alianței vine in urma analizei modului in care au fost respectate drepturile studentilor in universitati in ultimii 3 ani de zile si a atentiei pe care au acordat-o universitatile in serviciile studentesti si in investitiile pentru imbunatatirea vietii sociale a acestora. "Studentii sunt nemultumiti de faptul ca nu sunt consultati referitor la informatiile de multe ori invechite din cursurile pe care le primesc, ca nu s-au mai facut investitii in construirea de camine si cantine noi, ca nu au mai crescut bursele de cativa ani de zile, ca bursele sociale nu acopera nici jumatate din cheltuielile minime de cazare si masa sau ca universitatile percep o serie de taxe din ce in ce mai mari, undele dintre ele fiind chiar ilegale", se arată în comunicatul de presă trimis redacției Evenimentul zilei..

Supărați, pe bună dreptate, pentru că vocea lor nu mai contează 

"Studentii considera ca principala cauza a acestei situatii o reprezinta faptul ca vocea lor nu mai conteaza atunci cand se aleg rectorii din universitati, cei care propun strategiile si dau directiile in universitati. Daca pana in 2011 acestia participau in procent de 25% la alegerile pentru rectori, odata cu noua lege a educatiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, iar acestia nu mai reprezinta decat aproximativ 10% din electorat in majoritatea cazurilor".

Apel pentru solidarizare cu cauza studenților

ANOSR a lansat si o scrisoare de sustinere adresata tuturor membrilor comunitatilor academice si reprezentantilor societatii civile prin care ii indeamna sa solidarizeze cu demersul lor.

Principale universitati in care se va desasura greva japoneza sunt: Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Maritima din Constanta, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, Universitatea „A.I.Cuza” Iasi, Universitatea Babes-Boylai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara.

“Anul universitar 2015-2016 e cel in care se vor alege din nou cei care vor conduce universitatile in urmatorii 4 ani, iar noi, studentii, nu contam mai deloc in acest proces. Desi in universitate studentii sunt aproximativ 90% din membrii comunitatii academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci cand vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul da tonul schimbarilor in universitate, iar atunci cand studentii nu conteaza la alegeri, majoritatea schimbarilor vor fi pentru binele cadrelor didactice si nu ale studentilor. Greva japoneza de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul si Guvernul Romaniei ca vrem ca legea educatiei sa se schimbe in cel mai scurt timp posibil, iar daca in urmatoarele doua saptamani nu vedem actiuni concrete in acest sens ne vom intoarce din vacanta pregatiti sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a arata ca universitatile trebuie sa fie pentru studenti, nu invers.”, a declarat Cristi Popescu,  presedinte ANOSR.