Editura Evenimentul si Capital

STRĂINII trebuie să plătescă contribuții la sănătate în ROMÂNIA? VEZI ce spune noua reglementare

Autor: | | 1 Comentarii | 1156 Vizualizari

În Monitorul Oficial nr. 0549 din 23 iulie este publicată ordinul MFP privind aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015. Acesta detaliază situatia fiscale prin care o persoana fizică nerezidentă este scutită la plata contribuției individuale de sănătate pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor realizate în România, scriu consultanții de la Benta Consult.

Începând cu 01 ianuarie 2014, pentru veniturile realizate de persoane fizice din categoria veniturilor din cedarea folosinței bunurilor (arendă, închirieri), se datorează contribuția individuală la asigurările de sănătate.

Una dintre situațiile mai dificile din perspectiva impozitării se regăsește în practică prin situația persoanelor fizice străine ce nu îndeplinesc condiția de rezidență în România, însă dețin proprietăți imobiliare în România pentru care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor.

Ar fi de exemplu cazul unui cetățean francez, ce deține un apartament în București pe care l-a închiriat, încasează chiria prin depunerea într-un cont bancar, iar prezența acestuia în România este nesemnificativă.

Datorează această persoană fizică nerezidentă contribuția la asigurările de sănătate pentru venitul din chirii?

Răspunsul este dat parțial de art. 296^21 lit. i) din Codul fiscal, după cum urmează:  ”(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:(...) i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.”

-    Din sintagma „cu respectarea instrumentelor juridice internaționale la care România este parte”, rezultă într-o interpretare obiectivă, lipsa calității de contribuabil la asigurările de sănătate pentru persoanele străine la care li se recunoaște calitatea de asigurat prin alte sisteme recunoscute de România, scriu consultanții citați.

-    În altă ordine de idei, termenul este totuși vag, și nu scrie negru pe alb că se realizează o scutire la impozitare, fiind nevoie de aplicarea efectivă a celorlalte tratate, atrag atenția aceștia.

-    Comisia Centrală Fiscală vine și detaliază foarte exact situația în care persoanele fizice străine datorează contribuție la asigurări de sănătate, pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor, respectiv precizează situațiile în care se beneficiază de scutire.

-    Potrivit Deciziei nr. 2/2015 a Comisiei Centrale Fiscale, nu se datorează contribuția individuală la asigurările de sănătate, pentru persoanele fizice nerezidente, ce dețin o asigurare socială de sănătate, când aceste persoane fizice aparțin unor state membre ale Comunității europene, ale Confederației Elvețiene sau ale altor state cu care România a semnat un acord bilateral de recunoaștere a asigurării sociale pentru boală și maternitate.

-    Se impune ca persoana fizică nerezidentă să dețină documente în perioada de valabilitate din care să rezulte existența asigurării de sănătate și apartenența la una dintre situațiile enumerate mai sus.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:01 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:38 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate