STRĂINII trebuie să plătescă contribuții la sănătate în ROMÂNIA? VEZI ce spune noua reglementare

STRĂINII trebuie să plătescă contribuții la sănătate în ROMÂNIA? VEZI ce spune noua reglementare

În Monitorul Oficial nr. 0549 din 23 iulie este publicată ordinul MFP privind aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015. Acesta detaliază situatia fiscale prin care o persoana fizică nerezidentă este scutită la plata contribuției individuale de sănătate pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor realizate în România, scriu consultanții de la Benta Consult.

Începând cu 01 ianuarie 2014, pentru veniturile realizate de persoane fizice din categoria veniturilor din cedarea folosinței bunurilor (arendă, închirieri), se datorează contribuția individuală la asigurările de sănătate.

Una dintre situațiile mai dificile din perspectiva impozitării se regăsește în practică prin situația persoanelor fizice străine ce nu îndeplinesc condiția de rezidență în România, însă dețin proprietăți imobiliare în România pentru care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor.

Ar fi de exemplu cazul unui cetățean francez, ce deține un apartament în București pe care l-a închiriat, încasează chiria prin depunerea într-un cont bancar, iar prezența acestuia în România este nesemnificativă.

Datorează această persoană fizică nerezidentă contribuția la asigurările de sănătate pentru venitul din chirii?

Răspunsul este dat parțial de art. 296^21 lit. i) din Codul fiscal, după cum urmează:  ”(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:(...) i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.”

-    Din sintagma „cu respectarea instrumentelor juridice internaționale la care România este parte”, rezultă într-o interpretare obiectivă, lipsa calității de contribuabil la asigurările de sănătate pentru persoanele străine la care li se recunoaște calitatea de asigurat prin alte sisteme recunoscute de România, scriu consultanții citați.

-    În altă ordine de idei, termenul este totuși vag, și nu scrie negru pe alb că se realizează o scutire la impozitare, fiind nevoie de aplicarea efectivă a celorlalte tratate, atrag atenția aceștia.

-    Comisia Centrală Fiscală vine și detaliază foarte exact situația în care persoanele fizice străine datorează contribuție la asigurări de sănătate, pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor, respectiv precizează situațiile în care se beneficiază de scutire.

-    Potrivit Deciziei nr. 2/2015 a Comisiei Centrale Fiscale, nu se datorează contribuția individuală la asigurările de sănătate, pentru persoanele fizice nerezidente, ce dețin o asigurare socială de sănătate, când aceste persoane fizice aparțin unor state membre ale Comunității europene, ale Confederației Elvețiene sau ale altor state cu care România a semnat un acord bilateral de recunoaștere a asigurării sociale pentru boală și maternitate.

-    Se impune ca persoana fizică nerezidentă să dețină documente în perioada de valabilitate din care să rezulte existența asigurării de sănătate și apartenența la una dintre situațiile enumerate mai sus.

Cum pot fi străinii scutiți de plata contribuției 

-    Pentru a beneficia de scutirea la plata contribuției de sănătate, se impune ca persoana respectivă să prezinte organului fiscal din România documente emise de instituția abilitată din celălalt stat, din care să rezulte calitatea de asigurat.

-    Soluția dată de Comisia Centrală Fiscală are aplicabilitate ușoară pentru veniturile din chirii, când persoana fizică depune direct declarația de impunere la organul fiscal, ocazie cu care poate anexa documentele de persoană asigurată într-un sistem social, însă în cazul veniturilor din arendă, relația persoanei fizice cu autoritatea fiscală nu mai este una directă, ci una indirectă impozitarea realizându-se prin stopaj la sursă de către plătitorul de venit, scriu consultanții citați.

-    În cazul arendei, se pare că se poate beneficia de scutirea la plata contribuției la sănătate, dacă persoana fizică nerezidentă prezintă plătitorului de venit dovada asigurării sociale, la data plății arendei. În lipsa documentelor justificative, se datorează contribuția.

-    Comisia Centrală Fiscală stabilește scutirea la plata contribuției și pentru următoarele categorii de persoane: ”- persoanele fizice, indiferent de cetăţenie, care au domiciliul ori reşedinţa într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate socială sau care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale şi care nu beneficiază de prelungirea dreptului de şedere temporară în România pentru o perioadă mai mare de 90 de zile.”  

Ne puteți urmări și pe Google News