Paștele în vremea comunismului și cel din ziua de astăzi. Când s-a trăit mai bine? Controversele românilor expuse de Stelian Tănase

Paștele în vremea comunismului și cel din ziua de astăzi. Când s-a trăit mai bine? Controversele românilor expuse de Stelian Tănase

Paștele a ajuns un subiect de controversă între românii care susțin că era mai bine pe vremea comunismului și cei care nu uită cozile la alimente din vremea României condusă de Nicolae Ceaușescu. Martor la un astfel de dialog, politologul Stelian Tănase a adunat mai multe reacții pro și contra și a lansat o întrebare: Când s-a trăit mai bine?

O simplă întâmplare, trăită asteptând la rând, la intrarea unui magazin, l-a determinat pe Stelian Tănase, cunoscutul istoric și politolog, român, să lanseze o provocare românilor împărțiți între nostalgicii din perioada în care România era condusă de Partidul Comunist și cea de astăzi. Redăm, în continuare, articolul „COZI, PENURIE ŞI FERICIRE”, postat de Stelian Tănase pe blogul său:

„Ieri, am auzit o discutie purtată cu voce tare – asteptând să se deschidă la un magazin să iau pâine. Tema sfadei era: când era mai bine? De Paștele ăsta, cu galantarele gemând de mărfuri sau înainte de 1989, când magazinele erau goale. Unul, cu aer de fost activist sau colonel de Secu’, făcea haz de rafturile pline. „Era mai bine înainte, zicea- astea sunt din Occident, de la arabi, sunt pline de insecticide, de E-uri, de conservanți, mîncăm otravă. Ceaușescu nu permitea asa ceva…!!!”.  O femeie îl admonestează: „Hai d-ne, termină! Ți-o fi fost matale mai bine, că te văd bine hrănit. Făceam cozi nopțile să iau rația la copii. Ai uitat. Totul era pe cartelă. ”.

Lumea care aștepta acolo deschiderea magazinului (nu era încă 10,00) s-a raliat repede cozicontroversei. Am auzit multe. Două lumi românești față în față, cu obsesiile și amintirile ei. Părea că fiecare trăise în altă țară, că nu împarțiseră același aer și aceleași probleme.

Azi am vazut pe fb o imagine (postată de Ștefania Marhau) cu legenda- Coadă la carne, zona Unirii, iarna 1983- un foarte bun comentariu la discuția de ieri. Iată câteva spicuiri care punctează diferențele mari de optică. Sunt români și români!

PE - Azi, magazinele sunt pline cu produse pline de aditivi cancerigeni, pui injectați…și multi Români au buzunarele goale…în 1983 mâncați bio…mâncați puțin și bun…nimeni nu a murit de foame..era liniște …nu exista atâta răutate, prostituție, crime…

GL - In anii de care vorbiti nu cred ca reuseati sa ajungeti la Londra.

GC - Nu nu toti oamenii vor la Londra, unii vor inapoi in URSS!…Nu, vor Stalinskaya!

PE - Degeaba vezi Londra, Franta etc..daca in tara ta nu este liniste. Traiesc departe dar am liniste, nu exista atatea razbunari…

GL - Respect opinia dumneavoastra pentru ca imi dau seama ca vorbiti mai mult emotional insa trebuie sa recunoasteti (obiectiv) ca nu se putea vorbi de libertatea de a calatori in afara in Romania anilor 80.

GC – Eu cred ca doamna Paster nu era in Romania in vremea aceea.Poate era chiar la Londra sau Israel , Poti sa sti?

PE - Ceausescu nu si-a vandut tara….ROMANII NU AU FOST SCLAVI IN PROPIA TARA…HAI SA NU DAM CU EA IN GARD…NIMENI NU A MURIT DE FOAME..CE MAI AVEM???… RAUTATEA ESTE GENERATA DE TURISTI SI FOMISTII CARE AU TAIAT SALARII SI AU DIS VIATA DE HUZUR 10 ANI…SIIII AFACERI PROSPERE …CONTRACTE GRASE CU STATUL…. ROMANII din Fr , it , mb ce sunt??? Am vazut cum muncesc 4h pentru 8 h fara pauza…eheee…sunt super sclavi …in Romania o boieresc ..in 8h la o cafea , o cozi 3barfa, mai isi rezolva problemele personale….mai le rezolva problemele sefilor. Functioneaza fofilarea…acolo nu functioneaza…in sec 2 zbori …

GC - Aceasta este o perspectiva deformata asupra lucrurilor si aveti multe frustrari pe care nu vi le poate rezolva acest grup de poze. Aia cu “Ceausescu nu si-a vandut tara” este o insulta grava, foarte grava, la adresa noastra a tuturor…

AN – Nostalgicii comunisti cu smart phone si internet 4G …”

„Ce ziceți de asta? Când s-a trăit mai bine? Apropo că mîine este 1 Mai”, întreabă Stelian Tănase.

 

Recomandările noastre