Editura Evenimentul si Capital

Statul, prejudiciat cu un milion de euro, de o SINGURĂ FIRMĂ. Iată metoda de lucru

14-04/mita-bani-catuse-catana-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1801 Vizualizari

O companie a prejudicat statul român cu peste 900.000 euro (4.043.252 lei), reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată aferentă unor operaţiuni economice fictive derulate în perioada 2012-2013, potrivit unui comunicat al Direcției Antifraudă.

Inspectorii antifraudă fiscală au analizat şi monitorizat activitatea comercială a unei firme cu sediul în Oradea (jud. Bihor), care simula existenţa unui circuit de furnizare a unor produse sau servicii pentru societăţi comerciale de pe întreg teritoriul ţării, în scopul facilitării evitării plăţii obligaţiilor fiscale, se precizează în comunicatul DGAF. 

Firma funcţiona fără puncte de lucru sau persoane angajate, a înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de diverse produse (materiale de construcţii, utilaje, piese de schimb, combustibili, zahăr, animale vii, cereale, material lemnos, etc) de la entităţi din România, Ungaria şi Slovacia. 

Ulterior a emis facturi pentru furnizare fictivă de mărfuri sau prestare de servicii inexistente construcţii, închirieri utilaje, creare pagini web etc) către 26 societăţi cu activitate comercială reală. 

Reprezentanţi acestor companii au utilizat facturile pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin compensarea debitelor. 

Sumele aferente facturilor emise de către firma incriminată erau ridicate în numerar de la bancă şi returnate administratorilor firmelor beneficiare în schimbul unui procent. 

Ridicările de numerar se efectuau în baza unor borderouri contrafăcute de achiziţii de diverse mărfuri de la persoane fizice. 

Într-unul din cazuri lucrări reale de construcţii, realizate pentru primării din localităţi precum Avram Iancu (judeţul Bihor), Bulz (judeţul Bihor) sau Dobromir (jud. Constanţa), se regăseau scriptic şi pe facturi emise de către firma incriminată, pentru a justifica sustragerea de la plata TVA şi impozitului pe profit a firmei beneficiare.

Măsuri asigurătorii

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudă fiscală au dispus instituirea de măsuri asigurătorii în valoare totală de 3.214.605 lei asupra bunurilor (utilaje industriale, echipamente electronice etc) şi conturilor bancare identificate şi asupra sumelor datorate de către terţi. 

Având în vedere aspectele identificate, inspectorii au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi au asigurat constant suportul de specialitate. În cauză, procurorii au dispus efectuarea de percheziţii la mai multe adrese din Oradea şi Haieu şi arestarea a două persoane.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate