„Statele Unite ale Europei” –PIEDICA din calea formării noului guvern Merke

„Statele Unite ale Europei” –PIEDICA din calea formării noului guvern Merke

În vreme ce liderul socialist Martin Schulz dorește rapid o Europă de timp federal, Angela Merkel vrea mai degrabă un mecanism UE eficient.

Cancelarul german Angela Merkel nu a îmbrăţişat joi propunerea liderului social-democraţilor germani Martin Schulz ca până în anul 2025 Uniunea Europeană să devină un fel de 'Statele Unite ale Europei', şefa guvernului de la Berlin estimând că, înainte de a-şi proiecta modele concrete, Uniunea Europeană trebuie să fie 'eficientă', informează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

 

Ea a fost întrebată de un jurnalist pe acest subiect la conferinţa de presă comună cu premierul libian Fayez al Serraj, după ce Schulz a avansat respectiva propunere în timpul congresului Partidului Social-Democrat german (SPD), în urma căruia această formaţiune va angaja negocieri cu conservatorii Angelei Merkel în vederea unei posibile noi coaliţii guvernamentale. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Schulz a pledat pentru o evoluţie a Uniunii Europene către un model pronunţat federalist - cu acţiuni unitare în domenii ca securitatea internă şi externă, politicile fiscale şi monetare sau politica privind migraţia - care să conducă până în anul 2025 la crearea Statelor Unite ale Europei pe baza unei constituţii europene, iar statele care nu acceptă o asemenea constituţie să fie excluse automat din UE. 

 

Însă Angela Merkel consideră că, înainte de a fi stabilite obiective atât de ambiţioase, 'oricum s-ar denumi ele', Uniunea Europeană trebuie să fie mai întâi eficientă şi capabilă să acţioneze în mai multe domenii, precum politica externă, apărarea sau dezvoltarea. Şefa guvernului de la Berlin a subliniat de asemenea că UE trebuie să poată depăşi 'slăbiciunile' ce se manifestă de mult timp şi să avanseze către o uniune economică şi monetară 'impermeabilă crizelor', evocând astfel dezbaterea despre viitorul blocului comunitar deschisă de Comisia Europeană. 

 

Viziunea unei Europe federaliste, în opoziţie cu cea a unei Europe a statelor naţionale, este elementul central al acestei dezbateri despre viitorului Uniunii Europene. 

 

În timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sau cel al Franţei, Emmanuel Macron, susţin ideea unei Europe tot mai integrate, ţările central-europene (membre ale Grupului de la Vişegrad) pledează pentru consolidarea suveranităţii şi a identităţii naţionale şi nu doresc ca instituţiile europene de la Bruxelles ori statele puternice vest-europene să le impună decizii. 

 

Schulz a făcut de altfel referire directă la aceste ţări care se opun unui model european federalist, el susţinând că valorile europene sunt subminate în mod sistematic în Polonia şi UE nu poate face nimic în acest sens, adăugând că Ungaria se îndepărtează tot mai mult de blocul comunitar, inclusiv prin încheierea de acorduri majore cu China. Aceste acuzaţii ale liderului social-democrat german survin în aceeaşi zi în care Comisia Europeană a decis să trimită Ungaria, Polonia şi Republica Cehă în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că aceste ţări refuză cotele obligatorii de refugiaţi.