Peste 300 de edituri cu zeci de mii de volume vin la Romexpo la Târgul de Carte care începe azi și se termină duminică. Deopotrivă târg de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă
De astăzi, în Pavilionul Central Romexpo se deschide cel mai mare târg de carte din România. Gaudeamus 2017 – Carte de învățătură va reuni, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci, etc. În total, zeci de mii de cărți vor putea fi achiziționate la târgul care începe astăzi, la ora 12.00 și se va încheia duminică seara, la ora 20.00.
Invitatul de unoare al acestei ediții, cu numărul 24, este Uniunea Europeană, care va fi prezentă la târg cu un stand generos și un program de evenimente bogat și variat, adresat deopotrivă profesioniștilor din industria de editare, dar și publicului larg, de toate vârstele.
Cărți la preț redus
Președintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2017 este binecunoscutul dramaturg și jurnalist Matei Vișniec. Aproape toate editurile participante la acest uriaș târg de carte și cultură au anunțat că vor avea reduceri, unele chiar de până la 50% la titluri editate în anii trecuți.
Evenimentul zilei vă va ține la curent cu lansările de carte care se vor avea loc la Târgul Gaudeamus 2017. Pe site-ul nostru, www.evz.ro, la secțiunea cultură puteți studia programul complet al evenimentelor.
125.000 de vizitatori la ediția din 2016
La ediția din 2016 a Gaudeamus au participat tot peste 300 de edituri și au avut loc peste 850 de evenimente. Târgul a avut peste 125.000 de vizitatori. Trofeele GAUDEAMUS, acordate după Votul Publicului, le-au primit Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Nemira (locul 3), iar Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, a revenit Editurii Arthur, pentru seria „Harry Potter” de J. K. Rowling.
Ce se întâmplă astăzi
La ora 12.00 va avea loc deschiderea oficială a Târgului Gaudeamus 2017, urmată – jumătate de oră mai târziu – de inaugurarea standului Reprezentanței Comisiei Europene în România.
● Prima carte care va fi lansată miercuri, la ora 11.00, la standul Editurii For You. Este vorba despre „Previziuni astrologice”, a lui Valeriu Pănoiu. ● În salonul Bursei de Contacte, de la ora 12.00 încep dezbaterile. Prima va fi cea asupra integrității în mediul public și privat, organizată de directorul editorial și redactorul-șef al Editurii C.H.Back, respectiv Oana Dimitriu și Andreea Stănciulescu, care îi vor avea învitați, printre alții, pe Rodica Aida Popa, Cristian Ducu, Oana Bănățeanu. Această dezbatere va fi urmată, de la ora 13.00, de o a doua care se va concentra asupra problematicii plagiatului în România, care îi va avea invitați pe Dr. Alin Seperiuși-Vlad și Emilia Șercan. ● În sala „Mircea Sântimbreanu”, lansările de carte încep la ora 13.00, cu două cărți ale prof.univ.dr. Constantin Frosin și sunt, ambele, în limba franceză
File de istorie și de cultură, la Humanitas
Editura Humanitas vine la Târgul Gaudeamus 2017 de la Romexpo cu peste 1.000 de titluri, 80 de cărțieveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri.
Lansările încep vineri și se încheie duminică
Lansările de carte încep vineri, la ora 16.00, cu volumul „Elementar, dragul meu Rache”, de Cosmin Ciotloș, care va vorbi publicului alături de invitații săi, Ioana Pârvulescu și Radu Vancu.
La ora 17.00, Gelu Ionescu lansează „Cartea lui Prospero. Eseuri despre douăsprezece piese de William Shakespeare”, iar autorul îi are ca invitați pe Radu Vancu, Monica Spiridon și Lidia Bodea. O oră mai târziu, Ana Blandiana lansează „Istoria ca viitor și alte conferințe și pagini”, în compania lui Ion Pop și a Lidiei Bodea.
Sâmbătă, de la ora 13.00, la Humanitas, Lucian Boia lansează volumul „În jurul Marii Uniri de la 1918. Națiuni, frontiere, minorități”. Autorul va vorbi publicului alături de invitații săi, Ioan Stanomir și Marian Voicu.
La 15.30, Radu Paraschivescu lansează „Cartea râsului și a cercetării. Ce se întâmplă cu creierul dacă înveţi cuvinte noi în timp ce faci sex”, și-l va avea ca invitat pe Gabriel Liiceanu.
Duminică, de la ora 12.30, Ioan Stanomir lansează volumul „Rusia, 1917”, iar la ora 15.00 vine rândul nutriționistului Simona Tivadar să lanseze volumul-ghid „Medicină, nutriție și bună dispoziție”.
Igor Bergler, la Litera
Editura Litera, prezentă la Gaudeamus cu peste 1.200 de titluri, va fi gazda unor lansări de volume-eveniment. Sâmbătă, de la ora 13.00, Meik Wiking, CEO al Institutului pentru cercetarea fericirii din Copenhaga, venit special la București, va lansa volumul „Mica enciclopedie Lykke - În căutarea celor mai fericiți oameni din lume”. De la ora 15.00, în aceeași zi, după succesul uriaș al „Bibliei pierdute”, cea mai vândută carte românească din ultimii douăzeci de ani, Igor Bergler lasează un nou roman „Testamentul lui Abraham”. La același stand veți putea lectura și volumul „Susține cu a ta mână Coroana Română”, semnat Margareta a României și Radu al României, un album superb ilustrat cu numeroase fotografii care îi surprind pe membrii Familiei Regale a României în diferite ipostaze începând cu Regele Carol I și venirea sa la tron, în 1866.
„Iulian Vlad, confesiuni pentru istorie”, la Editura PROEMA
Editura maramureșeană Proema prezintă la Gaudeamus 2017 titluri inedite din colecții proprii. Spre exemplu, joi, de la ora 18.00, în Sala Cupola, va fi lansat volumul „Punte între lumi. Selecție din lirica română și arabă contemporană”, un volum care face parte din colecția „Biblioteca arabă”. Prefața antologiei, care cuprinde 20 de poeți români traduși în arabă și 20 de poeți arabi traduși în română, este scrisă de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. La același eveniment vor fi lansate și volumele „Istoria relațiilor diplomatice româno-arabe”, autor Emanuel Peterliceanu și „Cele șapte porturi ale iubirii”, autor Ali Al- Qasimi. Apoi, vineri la ora 17.00, tot în Sala Cupola, editura Proema lansează volumul-eveniment „Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie”, semnat de Aurel I. Rogojan, cu o prefață a profesorului universitar doctor Dinu C.Giurescu. Sâmbătă, de la ora 17.00, în Sala „Mircea Sântimbreanu”, din colecția „Biblioteca Arabă”, vor fi lansate volumele „Antologie lirică – Adonis” și „Antologie lirică – Nizar Qabbani”.
„Corina” lui Eugen Mihăescu, la Editura RAO
La standul editurii RAO vizitatorii târgului vor putea răsfoi și achiziționa mii de titluri, de la ultimele cărţi apărute, unele dintre ele aflate în topul celor mai bine vândute la nivel internaţional, la altele clasice care cuceresc, generaţie după generaţie, milioane de cititori. Cărţi de poveşti, jocuri şi activităţi pentru copii, thrillere, fantasy, romance, cărţi de specialitate pentru adulţi, toate îşi aşteaptă cititorii, toate aşteaptă să ajungă în casa potrivită. Autori români și străini Și, evident. Și aici vor avea loc lansări de carte, din care vă prezentăm câteva titluri: joi, de la ora 15.00, va fi lansat volumul „Scânteia vine de la Moscova”, semnat de Vartan Arachelian, apoi de la ora 17.00, „Gabo. Scrisori și amintiri”, de Plinio Apuleyo Mendoza. Vineri, de la ora 16.00, fostul premier Adrian Năstase lansează volumul „Sub zodia momentului”, de la ora 17.00, Horațiu Mălăele lansează volumul biografic „De şi despre Horaţiu Mălăele... Cine-i ăsta?”.
Ion Cristoiu, invitat special
În aceeași zi, de la ora 18.00, are loc lansarea cărții lui Mihai Retegan, „Ambasadorii Maiestăţii Sale în România”, cu Adrian Cioroianu și Marcel Iureș, ca invitați. Sâmbătă, de la ora 15.00, Stelian Tănase lansează volumul „Nocturnă cu vampir Opus 1”, iar de la ora 16.00, la standul RAO, scriitorul Eugen Mihăescu lansează volumul „Corina”. El îl va avea ca invitat pe scriitorul și jurnalistul Ion Cristoiu.
Noutăți la Editura Cartea Copiilor
Printre noutățile absolute ale editurii Cartea Copiilor, pe care cititorii le vor descoperi la Gaudeamus 2017, se numără:
● „Când vine Crăciunul? 24 de poveşti de citit împreună în aşteptarea Crăciunului” de Antonie Schneider. Cartea va fi însoţită de o lectură publică şi de un atelier pentru copii, care vor fi susţinute duminică, 26 noiembrie, de la ora 10.00, în Salonul Ion Creangă;
● „Singură la cumpărături” de Yoriko Tsutsui, care este povestea lui Midori, o fetiță de cinci ani care nu a mai plecat niciodată singură de acasă. Însă, mama are nevoie de lapte pentru frăţiorul ei mai mic, iar ea trebuie să îşi învingă temerile și să meargă singură la singură la cumpărături.
● Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 10:00, scriitoarea Victoria Pătraşcu va face lectura propriei cărți, „Ziua în care a fugit Somnul” şi va organiza activităţi pentru copiii prezenţi. Toate titlurile din oferta editurii, disponibile la Gaudeamus, vor avea reduceri de 20-30%.
Titluri pentru toate vârstele, la ART
Din cadrul Grupului Editorial ART, editura Arthur mizează pe volume din serii care au făcut furori în anii precedenți, precum „Harry Potter și Ordinul Phoenix (#5)”, de J.K. Rowling și „Cronicile din Narnia VI. Jilțul de argint”, de C.S. Lewis, dar aduce și titluri interesante ale unor scriitori binecunoscuți ca: David Walliams, Terry Pratchet, George Selden, Grace Lin sau Kate DiCamillo. Între noutățile editurii Paladin sunt atât autori tineri de succes ca Pierce Brown și N.K. Jemisin, cât și clasici ai literaturii SF, precum Isaac Asimov. Evenimentele de lansare, activitățile creative pentru copii, atelierele de colaj, modelaj și origami se vor desfășura, toate, la standurile editurii. Toate titlurile aduse de Grupul Editorial ART vor avea prețuri speciale, cu reduceri cuprinse între 10% și 40%.