Specializări noi la Universitatea Babeș-Bolyai

Specializări noi la Universitatea Babeș-Bolyai

Uriașa instituție de învățământ superior din Cluj-Napoca scoate la concurs, anul acesta, în total 4.790 de locuri doar la studii cu licență și are noi specializări. UBB este fruntașa României în nu mai puțin de 5 clasamente mondiale ale universităților!

Admiterea în anul universitar 2018-2019 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) propunând două specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului - Specializarea Management şi audit de mediu (limba română), respectiv la Facultatea de Istorie şi Filosofie - Specializarea Studii de securitate (învăţământ la distanţă.

De asemenea, UBB propune și patru specializări noi de master: Management curricular (limba română), oferit de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Sisteme informatice avansate: modelare, proiectare, dezvoltare (limbile germană și engleză), în cadrul Facultății de Matematică și Informatică, Muzică bisericească ecumenică (limba maghiară), propus de Facultatea de Teologie Reformată, respectiv Arte digitale interactive (limba română), oferit de Facultatea de Teatru și Televiziune.

Unde ar putea fi bătaia cea mai mare pe locuri

Cele mai căutate specializări ale Universităţii Babeş-Bolyai, la admiterea din iulie, anul trecut, au fost:

Informatică economică, din cadrul Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, 9.48 candidați/loc de buget,

Informatică (limba română), din cadrul Facultății de Matematică şi Informatică, 8.17 candidați/loc de buget,

Administrarea afacerilor, din cadrul Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, 7.25 candidați/ loc de buget,

Engleză (principal), din cadrul Facultății de Litere, 6.08 candidați/loc de buget,

Drept, Facultatea de Drept, 5.42 candidați/loc de buget.

„După cum se vede din statistica de mai sus, cele două specializări care se află pe primul loc în opțiunile candidaților de anul trecut sunt strâns legate de dezvoltarea constantă a pieței muncii în domeniul IT. Se caută specializările din zona informaticii pentru că există o ofertă bogată de locuri de muncă bine plătite”, au explicat reprezentanții UBB, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei.

 

Beneficii pentru studenți

UBB oferă viitorilor studenți peste 400 de programe de studiu la nivel licență și masterat, în cadrul celor 21 de facultăți. Programe de studiu sunt în limbile română, maghiară, germană, engleză şi franceză.

„Avem peste 80 de unități de cercetare și şcoli doctorale, 21 de centre culturale, cadre didactice de excelență, programe de burse la universități de top din întreaga lume. Cei care aleg să devină studenți UBB au la dispoziție peste 6.000 de locuri de cazare în cămine moderne, zone de agrement și baze sportive la standarde occidentale, care au ajutat UBB să obțină performanțe un doar în ceea ce privește studiul și cercetarea, ci și în sport, doar în ultima lună echipele de fotbal și volei ale Universității noastre cucerind titlurile de campion național la competițiile naționale universitare aferente anului 2018”, au arătat sursele citate.

UBB, fruntașă în 5 topuri mondiale

Unul dintre cele mai importante beneficii este însă vizibilitatea internațională a UBB. Așa cum arătam, universitatea este plasată avantajos în două topuri internaționale, URAP și RUR, dar în altre trei clasamente mondiale, UBB este fruntașa instituțiilor de învățământ din România! Este vorba de topul global al universităţilor (CWUR World University Rankings), dat publicităţii la finalul lunii mai 2018, de Center for World University Rankings (CWUR).

Conform acestui clasament general, UBB se situează pe poziţia 802 între cele 18.000 de universităţi din întreaga lume analizate şi ierarhizate de CWUR pe baza indicatorilor referitori la calitatea procesului educaţional, inserţia absolvenţilor pe piaţa forţei de muncă, rezultatele activităţii de cercetare, calitatea, numărul şi impactul publicaţiilor ştiinţifice.

 

Cele mai bune locuri în clasamente

„UBB şi-a îmbunătăţi constant poziţia din anul 2015, când a apărut pentru prima dată pe locul 987 la nivel internaţional şi pe poziția secundă la nivel naţional, până în anul 2018, an în care a ajuns pe prima poziţie la nivel național și pe pozitia 802 la nivel internațional. Această performanţă vine să confirme rezultatele obţinute recent de UBB în prestigiosul clasament internațional al universităților – Times Higher Education-Emerging Economies –, dedicat economiilor emergente (prima din România şi pe poziția 162 din 378 de universități incluse), precum şi în clasamentul Times Higher Education–New Europe (prima în țară și pe locul 17 din 53 de universități incluse în clasament)”, ne-au explicat reprezentanții Babeș-Bolyai.

 

Internship la firme de prestigiu

Mai mult decât atât, programele intense de internship și colaborările pe care UBB le are cu mediul de afaceri și cu autoritățile locale „sunt elemente care le oferă studenților noștri uși deschise spre integrarea pe piața forței de muncă și spre construirea unui CV care să îi ajute cu adevărat în momentul în care încearcă să își găsească locuri de muncă după absolvire”, au dezvăluit reprezentanții UBB.

Caracterul multicultural al Universității este și el o parte extrem de importantă a UBB, întrucât oferă o deschidere suplimentară spre alte culturi, spre alte mentalități, atrăgând după sine o serie de programe dedicate.

„În acest moment avem, spre exemplu, parteneriate dedicate studenților de la linia de studiu în limba germană, parteneriate prin care sectorul privat propune și finantează programe de studiu în diferite domenii solicitate de piața muncii, în cadrul cărora studenții sunt instruiți nu doar de cadrele didactice ale UBB, ci și de profesioniști în domeniul practic, au posibilitatea de a efectua internship-uri la firmele implicate în program și de a se angaja mai apoi acolo”, au arătat aceștia.

 

Programe de master și doctorat, la Cluj-Napoca

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2018- 2019, un număr de peste 3.200 de locuri la buget şi mai mult de 6.200 de locuri la taxă. Candidații vor putea alege între cele 223 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

La nivel de doctorat, în cadrul UBB există 28 școli doctorale care acoperă 31 de domenii de cercetare (cibernetică și statistică, biologie, chimie, contabilitate, drept, filosofie, finanțe, informatică, sociologie, psihologie, științe politice etc).

Locuri reduse nejustificat

„Din păcate, UBB este nevoită să facă eforturi considerabile pentru a menține calitatea ridicată a actului educațional, dar și a cercetării de nivel înalt, în condițiile reducerii considerabile a locurilor bugetate alocate de Ministerul Educației Naționale, reducere care diminuează, la rândul ei, fondurile atribuite UBB.

Astfel, deși Universitatea Babeș-Bolyai a avut în ultimii 5 ani o creștere semnificativă a numărului de candidați, iar calitatea procesului educativ și a cercetării științifice din cadrul universității noastre ne situează în topul universităților din România, Ministerul Educației Naționale a alocat universității noastre pentru anul universitar 2018-2019 un număr de locuri bugetate mult mai mic față de anii anteriori, fapt care a determinat scăderea cu 29 a numărului de locuri la licență, cu 200 a numărului de locuri la masterat și cu 48 la doctorat față de anul universitar 2017-2018.

Cu toate acestea, UBB încearcă permanent să găsească resursele necesare pentru a asigura continuitatea unui act academic de excelență”, au arătat reprezentanții UBB.

 

Ne puteți urmări și pe Google News