SPECIALIȘTII RECOMANDĂ. Ce VINURI consumăm la MASA DE CRACIUN

SPECIALIȘTII RECOMANDĂ. Ce VINURI consumăm la MASA DE CRACIUN

Virgil Manescu (“Hell’s Kitchen – Iadul Bucatarilor”) dezvăluie cum trebuiesc asortate vinurile cu bucatele de pe masă.

Maestru de ceremonii la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucatarilor”, de la Antena 1, Virgil Manescu este un fin cunoscator al vinurilor si al povestilor care se ascund in spatele acestei licori magice. In Ajun de Craciun, Virgil da sfaturi despre alegerea vinului pentru mese festive, dar si pentru un cadou elegant.

1. Ce vin recomanzi pentru o masa de Craciun traditionala? Ce ar trebui sa puna romanii pe masa langa sarmale si cozonac? Incep prin a pomeni cuvintele ce definesc in opinia mea sarbatorile de iarna: cumpatarea, modestia si smerenia. Pentru aceasta, romanul ar trebui sa treaca putin (chiar foarte putin) prin toata gama de bauturi ce definesc o masa festiva. Inceputul va fi unul usor, cu un aperitiv de tipul vinului spumant, mergand mai apoi pe vinurile albe tinere sau mature (dupa preferinta si caz), continuand cu vinurile rosii jucause sau cele cu personalitate puternica si inchizand cercul cu vinurile licoroase romanesti.

2. Dar in noaptea dintre ani? Cum alegem sampania, de exemplu? Citandu-l pe Napoleon Bonaparte, care spunea despre sampanie: "Beau sampanie cand sunt invingator, pentru a sarbatori, dar beau si cand pierd, pentru a ma consola", afirm despre sampanie ca este cea mai versatila bautura obtinuta din struguri din cate exista. Motiv pentru care alegerea sampaniei este una simpla. Sampania este doar frantuzeasca, provenita din zona Champagne, cea mai nordica podgorie a Frantei, iar alegerea unei sticle tine cont in primul rand de buget si implicit de calitate. Pentru noaptea dintre ani mergem la sigur pe "casele" consacrate de sampanie de genul: Billecart-Salmon, Veuve Cliquot Ponsardine, Moet et Chandon, Ruinart, Bollinger, Lanson, Krug, Laurent - Perrier, si inchizand cu favorita Casa de sampanie a lui Napoleon Bonaparte "Don Perignon".

3. Ce sfaturi ai pentru cineva care merge in vizita la masa de Craciun si doreste sa ofere gazdelor o sticla de vin? Ca un ambasador credincios al vinurilor bune romanesti as recomanda un vin ce se potriveste cu momentul, gazda si contextul relational. De regula cand merg in vizita, fac cadouri din gama vinurilor spumante, potrivite pentru orice moment si ocazie (clasicele Jidvei, nobilele Stirbey, elegantele Recas si istoricele Rhein) sau vinuri dulci licoroase cu care niciodata nu dau gres (Nectar de Transilvania, Lacrima lui Ovidiu sau smeritul Episcopal).

4. Ce vin alegem pentru deserturi? Legat de deserturi, filosofia mea ca expert in vinuri este una simpla: desertul este acompaniat perfect de vinurile dulci, parfumate si licoroase (din soiuri ca Muscat Ottonel, Galbena de Odobesti sau Grasa de Cotnari).

5. Daca ar fi sa asociezi Craciunul cu un vin, care ar fi acela? Desi exista in lume o paleta larga de vinuri exceptionale, sentimentul Craciunului ma leaga in permanenta de o traire patriotica profunda. Tocmai de aceea as alege un vin din soiul Feteasca Neagra.

6. Romanii iubesc vinul fiert. Orice vin merge sa fie fiert? Ce recomandari ai tu? Obicei stravechi ce se pierde in negura timpului inca din Evul Mediu, vinul fiert este facut din vin rosu, condimentat cu piper, scortisoara sau cuisoare si indulcit cu zahar sau miere. Dupa preferinta se pot adauga felii de mar sau portocala. De regula pretabile pentru fierbere in perioada sarbatorilor sunt vinurile rosii de o calitate medie. Legand Ignatul cu fierberea vinului recomandarea este pentru vinuri romanesti ca Feteasca Neagra, Negru de Dragasani sau chiar Novac.

7. Ce planuri ai de sarbatori, unde vei petrece Craciunul si Anul Nou? Traditia pastrata de generatii in familia mea, impune ca sarbatorile sa fie petrecute in sanul familiei. O reuniune ce face sa reconfirme in egala masura importanta familiei si sarbatoarea Craciunului. Anul Nou insa il voi sarbatori unde altundeva decat intr-o crama... Anul acesta aleg un complex turistic cu crama din zona Ciumbrud.

8. Ce recomandari ai pentru o vacanta de explorare a viilor si vinurilor? Care sunt cele mai indicate locuri din tara sau din Europa pentru a face asta? Oenoturismul chiar si pentru profani poate fi o experienta fabuloasa. O vizita in crama poate inalta sufletul si bucura simturile deopotriva. Vinurile proaspete sau vechi, tinere sau batrane, baute direct din butoi, sunt o buna introducere in lumea fascinanta a vinului. Nu degeaba se spune ca vinul este o poveste... Sunt foarte multe crame la nivel national care au servicii si facilitati complexe pentru cei ce vor sa faca o incursiune in aceasta lume misterioasa. Exista multe crame frumoase in toate zonele viticole ale Romaniei. Trebuie mentionate cele din Dobrogea de la Murfatlar, cele din Oltenia si Muntenia de la Samburesti, Oprisor, Dealu Mare, Dragasani, Vanju Mare si Pietroasa, cele din Banat si Transilvania (cu frumoasele crame) din zona Tarnave sau cramele discrete din zona Ciumbrud - Alba, si nu in ultimul rand respectata Moldova cu cramele din zona Cotnari, Odobesti, Cotesti. Triada consacrata a Europei, in ceea ce priveste oenoturismul, e formata din Franta (cu cochetele crame din Bordeaux), Italia cu elegantele crame din zona Toscanei si Spania cu cramele coloniale din zona Rioja sau Ribera del Duero.  

Ne puteți urmări și pe Google News