Șova urla de disperare pentru a impune contractul care-i aducea lunar 5.000 de euro de la CET Govora. Referat DNA

Șova urla de disperare pentru a impune contractul care-i aducea lunar 5.000 de euro de la CET Govora. Referat DNA

Dan Șova a făcut presiuni pentru ca CET Govora să încheie un contract cu o firmă de avocatură, acesta primind 50% din sumele din această înțelegere. Fostul ministru de la Transporturi și Mari Proiecte s-a abținut să ia banii publici doar în perioada în care DNA a început să-l cerceteze în alt dosar. Banii îi primea cash și i-a folosit pentru a-și plăti un apartament

Senatorul PSD a fost denunțat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) de o avocată al unui cabinet de specialitate pentru care Șova a aranjat contractul de 10.000 de euro lunar de reprezentare a Complexului Energetic Govora.

"În perioada octombrie - noiembrie 2011 Dan Şovai-a spus denunţătoarei că îi poate asigura societăţii sale de avocaţi, încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o societate din domeniul energiei şi anume cu Centrala Electrică de Termoficare Govora (CET Govora), folosindu-se de influenţa pe care acesta o are la nivelul conducerii executive a societăţii respective în concret asupra directorului general, Bălan Mihai", se precizează în referatul procurorilor DNA prin care cer arestarea parlamentarului pentru 29 de zile.

Șova și Bălan erau apropiați din perioada în care SCA „Şova şi Asociaţii” a reprezentat CET Govora în mai multe litigii în intervalul 2004 – 2010. Ulterior, anului 2010 până în anul 2014, CET Govora a continuat colaborarea cu SCA „(…) ” societate controlată de inculpatul Şova Dan-Coman. Denunţătoarea cunoştea faptul că SCA „Şova şi Asociaţii” a avut încheiate contracte de asistenţă juridică cu CET Govora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şova Dan-Coman i-a precizat denunţătoarei că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova Dan-Coman a pretins de la denunţătoare suma de 5000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora.

Banii urmau să ajungă la Șova printr-o intermediară.

Inițiativa lui Șova

Anterior acestui moment, în perioada octombrie - noiembrie inculpatul Șova Dan-Coman s-a întâlnit în două rânduri cu inculpatul Bălan Mihai căruia i-a cerut în mod imperios ca CET Govora să încheie contracte de asistență juridică cu firma de avocatură care este continuatoarea în drepturi a SCA ”Șova și Asociații”.

Mihai Bălan Mihai a refuzat să încheie contracte de asistență juridică cu această casă de avocatură motivat de faptul că la nivelul CET Govora se cunoștea că Șova controlează societatea de avocați, condiții în care ar fi fost evident că încheierea unor asemenea contracte de asistență juridică ar fi urmărit interesul senatorului PSD.

Declarația inculpatului Bălan Mihai în ceea ce privește aspectele relative la discuțiile purtate cu inculpatul Șova Dan-Coman în legătură cu încheierea contractelor de asistență juridică, în sensul că Șova a urlat efectiv atunci când i s-a refuzat încheierea contractelor relevă ascendentul acestuia față de funcționarul public și disprețul față atribuțiile acestuia de serviciu.

De asemenea, a rezultat că inculpatul Şova Dan-Coman a intervenit şi pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea pentru a-l determina pe inculpatul Bălan Mihai în vederea încheierii contractului de asistenţă juridică cu casa de avocatură.

După intervențiile lui Șova, în cursul lunii noiembrie 2011, inculpatul Bălan Mihai i-a transmis coordonatorul departamentului juridic al CET Govora, că instituţia trebuie să încheie un contract de asistenţă juridică solicitat de fostul ministru din Guvernul Ponta.

Contractul nu se justifica. CET Govora avea șase juriști

Coordonator al departamentului juridic al CET a precizat că nu se justifica în nici un fel încheierea unui contract de asistenţă juridică şi cu atât mai puţin un contract cu o valoare de 10.000 de euro/lună în condiţiile în care în cadrul CET Govora funcţionau la acea vreme șase jurişti iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.

În data de 5 noiembrie 2011 între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan s-a încheiat contractul de asistenţă juridică înregistrat la societatea de avocaţi sub nr. (…) /05.12.2011, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

"Se observă astfel că atât acordul de voinţă, element esenţial al oricărei convenţii, al reprezentantului CET Govora, inculpatul Mihai Bălan, cât şi conţinutul şi clauzele contractului au fost efectiv dictate de inculpatul Şova Dan-Coman şi au fost la latitudinea exclusivă a acestuia", mai precizează procurorii DNA.

Intermediara care lua lunar 5.000 de euro cash de la cabinetul de avocatură, sumă pe care apoi o ducea senatorului PSD. Unul dintre denunțători a precizat că înţelegerea a fost respectată întocmai, transmiţând comisionul inculpatul Şova Dan-Coman pentru fiecare lună din cele 12 cât a durat perioadă contractuală, în total 60.000 euro. Au fost situaţii când plata comisionului a fost amânată o lună sau două împrejurare cauzată de întârzierile la decontarea facturilor de către CET Govora.

În luna decembrie 2012 contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Bălan  nu mai ocupa funcţia de director general al CET întrucât fusese numit cu puţin timp în urmă director general la Oltchim în contextul privatizării acestei societăţi.

Nu s-au oprit la un contract. Bălan a revenit la Govora după "repriza" de la Oltchim

În luna martie 2013,  Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora. La scurt timp acesta a chemat ]n biroul său pe un supordonat căruia i-a spus că CET Govora trebuie să încheie un nou contract de asistenţă juridică cu casa de avocatură şi i-a dat dispoziţie în acest sens. Ceea ce s-a și întâmplat.

În data de 23 martie s-a încheiat noul contractul între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general şi casa de avocatură de unde Șova lua jumătate din sumă.

Onorariul stabilit a fost de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

"Denunţătorul a precizat că înţelegerea a fost respectată întocmai şi în legătură cu acest contract, transmiţând comisionul inculpatul Şova Dan-Coman pentru fiecare lună din cele 12 cât a durat perioadă contractuală, în total 40.000 euro, cu excepţia comisioanelor aferente a trei luni din perioada contractuală pentru care CET Govora nu a mai efectuat plăţi şi a comisionului pentru ultima lună întrucât plata a fost făcută de CET Govora abia în luna august 2014 perioadă în care a aflat din presă că inculpatul Şova  este cercetat de DNA condiţii în care nu i-a mai remis ultima tranşă de 5000 de euro", mai scriu procurorii DNA.

Denunţătorul a arătat că a procedat în aceleaşi condiţii ca şi în cazul contractului anterior cu privire la remiterea comisionului lunar către Şova  cu o singură excepţie când remiterea comisionului aferent ultimei perioade contractuale s-a făcut pentru o singură dată în luna iulie 2014 către o altă persoană desemnată de Şova Dan-Coman întrucât nu a reuşit să o contacteze pe aceasta.

Banii din mită folosiți la plata unei datorii către un parlamentar

În legătură cu destinaţia acordată de către inculpatul Şova Dan-Coman sumelor primite în condiţiile arătate, cercetările au evidenţiat faptul că cea mai mare parte dintre acestea au fost orientate în mod direct către stingerea unei datorii pe care inculpatul o avea faţă de numitul (…) deputat în Parlamentul României. Datoria provenea din obligaţiile inculpatului de cumpărător al unui imobil vândut de (…), imobil situat în Bucureşti pe strada (…) , în prezent proprietatea lui Şova Dan-Coman aşa cum rezultă din contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. (…) . Şova Dan-Coman şi (…) s-au înţeles în luna ianuarie 2011 odată cu perfectarea contractului de vânzare-cumpărare ca o parte din contravaloarea acelui imobil (200.000 euro), să fie achitată lunar, câte 5000 euro/lună. În cursul anului 2011, Şova Dan-Coman a transmis cei 5000 euro lunar către (…) prin intermediul şoferului acestuia numitul (…). Suma de 5000 euro era remisă numitul (…) de către (…), banii provenind din patrimoniul inculpatului Şova Dan-Coman sau din încasările SCA „(…)” societate de avocaţi controlată şi coordonată de Şova Dan-Coman. La începutul anului 2012, Şova Dan Coman i-a spus (…) că suma de 5.000 euro ce trebuia transmisă lunar lui (…) reprezentând datoria lui Şova Dan-Coman către acesta, urmează să fie primită de la doamna avocat (…) prin intermediul soţului acestuia numitul (…).