Editura Evenimentul si Capital

Ginerele lui Traian Băsescu este suspect pentru complicitate la șantaj în dosarul fiului fostului președinte al Republiciii Moldovei. Fost șef al DIICOT, pus sub acuzare

Ioana Băsescu și Radu Pricop
Autor: | | 10 Comentarii | 1370 Vizualizari

Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, s-a prezentat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, el fiind suspect la complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi, au declarat surse judiciare. Potrivit unor surse judiciare, Radu Pricop nu a dat nicio declarație astăzi la DNA, și a cerut 3 zile pentru pregătirea apărării.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

  • Tudoran Remus Jurj, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
  • Radu Pricop, avocat în cadrul Baroului București, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la șantaj.

Ce este în ordonanața DNA  

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2014 - martie 2015, Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea  Pricop Radu și Jurj Tudoran Remus- care a și condus ca interimar DIICOT-ul, a exercitat asupra unui om de afaceri, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă).

  • De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare, astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de “gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.
  •  În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective, Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

Promisiunile lui Sergiu Lucinschi

Potrivit DNA, în acest sens, Sergiu Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

  • La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”,Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.
  • Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Care era rolul lui Radu Pricop

DNA arată, concret, suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracțională pe  Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate.

Suspectul Jurj Tudoran Remus, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care-l priveau pe același om de afaceri, printre care și cauza anterior menţionată, în perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit în mod constant, pe  Lucinschi Sergiu, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor, procurori DNA.  

I-a dat voie să plece în Zambia

Astfel, la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale privind organul judiciar competent (în speță instanța de judecată), o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.

  • Ulterior, la 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într-una dintre cauze, suspectul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.
  •  Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Potrivit DNA; în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Reținerile

Sergiu Lucinschi a fost reţinut luni noapte de procurorii DNA pentru şantaj şi trafic de influenţă. În dosar a fost reţinut şi Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie din cadrul DIICOT, pentru luare de mită.

"În perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă)", se arată întru-un comunicat al DNA.

Știrea inițială

Inițial surse declarau că ginerele președintelui Traian Băsescu a fost chemat la DNA pentru a fi audiat în dosarul „moșia Brătienilor”. Cazul a fost preluat de procurorii anticorupție de la DIICOT.În acest dosar se fac cercetări în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri din județul Argeș și în care este urmărit penal și avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu. Inițial, dosarul a fost deschis de Parchetul General, care a dispus la data de 26 mai 2014 începerea urmăririi penale pentru mai mulți făptuitori, printre care se afla și Radu Pricop, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Presa a relatat că Radu Pricop ar fi cumpărat, împreună cu alte persoane, de la urmașii familiei Brătienilor drepturi de moștenire asupra unui teren.

Documente false

După ce a câștigat mai multe procese în instanță cu statul român, Radu Pricop și partenerii săi au obținut de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților o despăgubire de 10 milioane euro, folosind însă documente false, mai spun jurnaliștii. Radu Pricop este căsătorit cu fiica cea mare a președintelui Traian Băsescu, Ioana.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate