Societatea civilă somează Avocatul Poporului să atace la CCR Legea Educației

Societatea civilă somează Avocatul Poporului să atace la CCR Legea Educației

Alianța pentru o Românie Curată a strâns peste 500 de semnă­turi la biroul Avocatului Poporului. Lui Victor Ciorbea i se cere să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu ordonanța care aduce peste 90 de modificări la Legea Educației.

La începutul lunii iulie, Guvernul Ponta a promovat o ordonanță prin care se aduc nu mai puțin de 97 de modificări la Legea Educației.

Actul normativ repolitizează instituțiile de învățământ superior și coboară semnificativ nivelul educației superioare, au atras atenția reprezentanți ai societății civile, studenți și cadre didactice universitare. Astfel, printre modificările cele mai controversate se numără acelea prin care rectorii universitari pot rămâne pe timp nelimitat în funcții, față de maximum două mandate cât era până acum, pot cumula și funcția de parlamentar, iar studiile doctorale se pot face și la fără frecvență. Totodată, ordonanța introduce cea de-a treia sesiune de Bacalaureat. „În plus, dă dreptul unei persoane care a fondat o universitate privată să-și însușească patrimoniul acesteia după desființare. S-a mai încercat odată promovarea acestei modificări în 2012, printr-o ordonanță care a fost considerată apoi neconstituțională”, explică Cristi Popescu, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Reacții imediate ale societății civile Alianța pentru o Românie Curată s-a alăturat acestui demers al societății civile și a strâns peste 500 de semnături cerând Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțio­nală în legătură cu modul neconstitu­țional în care a fost modificată Legea Educației. „În domeniul educației, nu se poate legifera prin ordonanțe de urgență, nefiind unul în care urgența să poată fi demonstrată”, se arată în scrisoarea-apel lansată de Alina Mungiu în numele ARC. Este important, mai spune Mungiu în documentul citat, ca Victor Ciorbea să dovedească independența politică și faptul că este capabil să îndeplinească rolul constituțional de avocat al poporului. Un al treilea motiv ar fi acela că soluțiile în Educație se găsesc în consensul părților interesate. Nume  sonore se regăsesc pe lista semnăturilor Alianței pentru o Românie Curată (ARC), de la Alina Mungiu, Andrei Pleșu și Andrei Oișteanu, până la cadre didactice universitare, artiști, scriitori, regizori, jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale. Sesizare la instituțiile europene Demersul societății civile a rămas până acum fără răspuns. „La întâlnirea cu domnul Victor Ciorbea ni s-a comunicat că dosarul încă se analizează, că acesta urmează să aibă consultări și cu Consiliul Național al Rectorilor și cu sindicatele, însă acestea nu au nimic de-a face cu caracterul constituțional al unui act normativ”, a spus Andreea Petruț, reprezentanta ARC. Același răspuns cum că dosarul este încă în lucru, l-am primit și noi la redacție. Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Cristi Popescu, a declarat că în situația în care Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea, asociațiile studenților vor trimite informări la instituțiile europene pentru a face cunoscută situația din România.

Studenții sunt nemulțumiți că ordonanța creează premisele scăderii calității în educație

Ne puteți urmări și pe Google News