Socialiștii francezi se bat între ei pe legea muncii

Socialiștii francezi se bat între ei pe legea muncii

Guvernul de la Paris a supraviețuit unei moțiuni de cenzură, dar reforma legislației în domeniul muncii a provocat o revoltă în partidul lui Francois Hollande, iar sindicatele și studenții plănuiesc noi greve și proteste

Diviziunile din stânga politică a Franței sunt tot mai vizibile, deși partidele se pregătesc pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

În timp ce, în stradă, au avut loc confruntări între polițiști și protestatari, în timpul ma nifestațiilor din mai multe orașe împo triva modificării le gisla ției mun cii, sindicatele au anun țat grevă generală în sectorul public și noi manifestații, pentru 17 și 19 mai.

Lupta din Parlament

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul condus de Manuel Valls a supraviețuit unei moțiuni de cenzură a opoziției conservatoare și de centru, după ce şeful Executivului a decis să impună adoptarea controversatului proiect de reformă a dreptului muncii prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului.

Moțiunea a căzut, cu toate că 15 dintre membrii coaliției de stânga au susținut-o, fiind vorba, în principal, de deputați ai Partidul Comunist și ai Frontului de Stânga, condus de Jea n - L u c Mélenchon. Aceștia au încercat să inițieze propria moțiune, dar nu au reușit să adune 58 de semnături necesare. Printre cei 56 care au semnat, 28 erau, însă, socialiști, printre ei fostul ministru al Culturii, Aurélie Filipetti, și fostul ministru al Educației, Benoît Hamon.

Puși la colț

Valls a declarat că eforturile acestora sunt „grave”, chiar dacă au eșuat, iar secretarul general, Jean-Chris tophe Cambadélis, a spus că ar trebui să se ia măsuri dis ciplinare din partea comi siei de etică împotriva „răzvrătiților”.

„Partidul Socialist nu este proprietatea personală a lui Francois Hollande sau Manuel Valls”, a spus Laurent Baumel, la televiziune. „Când îmi apăr poziția cu privire la reforma muncii, eu cred că apăr poziția naturală a Partidului Socialist”, a adăugat el.

Unii socialiști cer alegeri primare în coaliția de stânga, pentru alegerea candidatului la prezidențialele din 2017. Liderii formațiunii au declarat, însă, că nu sunt de acord cu un astfel de scrutin dacă Hollande vrea să candideze pentru un nou mandat.