Patriot, cel mai performant sistem de rachete sol-aer, testat la Capu Midia

Patriot, cel mai performant sistem de rachete sol-aer, testat la Capu Midia

Sistemul Patriot al armatei SUA, dotat cu rachete de ultimă generație, a ajuns pentru prima dată și în România, la poligonul Capu Midia, unde timp de o săptămână participă la un exercițiu alături de partenerii români care sunt dotați cu o baterie Hawk PIP III R, tot de proveniență americană.

La Tabăra de Instrucție şi Poligon de Trageri Sol-Aer de la Capu Midia, judeţul Constanţa a fost astăzi  Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Patriot Stock V. Ar fi trebuit, cu acest prilej, să aibă loc un exercițiu demonstrativ în cadul unui scenariu de apărare antiaeriană. Nu a mai avut loc.

 A fost mai degrabă o zi a porților deschise la Poligonul Capu Midia. Presa a putut vedea, grație amabilității părții americane, rachetele Patriot. Dar nu foarte de aproape. Am aflat, astfel,de la căpitanul Michael Topping, comandantul Delta Battery, că cei 73 de militari americani de la baza americană Baumholder din Germania “au venit aici pentru a lucra împreună cu militarii românii și pentru a demonstra cât de mult contează România pentru noi”.

O singură rachetă Patriot are 6 metri lungime și cântărește 700 kg. O baterie de rachete Patriot poate fi montată în poziție de tragere în mai puțin de o oră. Distanța de tragere este de 35 km iar o asemenea rachetă urca in atmosferă până la 24 km altitudine. Sistemul defensiv Patriot este dotat și cu un radar complex care poate căuta, detecta și distruge o rachetă inamică, reacționând la amenințare în doar câteva secunde.  Americani au vorbit despre Patriot și despre “interoperabilitatea” arhicunoscută cu partea româna dar nu au vrut, sub nicio formă, să dezvăluie cu cine au votat la președinția SUA, preferând să păstreze secretul pe motiv că sunt militari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși de generație mai veche, bateria Hawk PIP III R, a Armatei române, nu se dă în lături să execute exerciții comune cu Patriot. “Aceste sisteme pot combate o multitudine de ținte aeriene, de la rachete balistice tactice până la aeronave cu diferite destinații. Iar ele sunt complementare și pot să se suplinească reciproc în anumite domenii”, a declarat, după mai multe rugăminți și arătat cu degetul spre “americanii care sunt mai deschiși”, colonel Claudiu Hermeniuc, comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer.

Iar când l-am întrebat pe colonelul roman dacă au fost situații în care sistemul Hawk ar fi putut fi folosit, am aflat și care este actualul obiectiv al armamentului. “Suntem pe timp de pace, aceste sisteme sunt în dotarea armatelor noastre pentru a acționa la criză și la război. Deocamdată  nu am fost puși în situația decât să le folosim la exerciții de trageri și instrucție”, a explicat Claudiu Hermeniuc.