Sezonul de vânătoare la primari durează zece zile

Sezonul de vânătoare la primari durează zece zile

Guvernul le va permite aleșilor locali să-și schimbe partidele. În 2006, liberalii au inițiat o lege prin care s-a interzis migrația, dar, înainte, au acordat 45 de zile pentru ca fiecare să-și aleagă partidul.

Primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, vor avea la dispoziție zece zile pentru a-și exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-și piardă funcția. Ordonanța care dă liber la migrație ar urma să fie adoptată de Guvern, astăzi. Cei care nu vor depune această declarație rămân membri ai partidului politic din care fac parte.

Precedentul din 2006

În anul 2006, un grup de liberali - printre care Rareș Mănescu și Eugen Nicolaescu - a inițiat un proiect de lege prin care, pentru prima oară în România, se interzicea migrația aleșilor locali. Totuși, proiectul prevedea că aceștia au la dispoziție 45 de zile pentru a-și declara apartenența politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unui studiu IPP, marele câștigător al migrației din 2006 a fost PD, care și-a sporit numărul aleșilor locali cu 211 primari față de anul anterior. Al doilea câștigător a fost PNL cu un plus de 106 primari.

Acum, PNL a anunțat că va reacționa dur la ordonanța pe care o pregătește PSD, Klaus Iohannis amenințând chiar cu boicotarea alegerilor. „Îi avertizez pe aleșii care vor să schimbe partidul să nu facă lucrul acesta pentru că vom ataca în instanță ordonanța, iar printre solicitările pe care le vom face va fi și aceea de pierdere a mandatului de aleșii locali care, în baza acesteia, au schimbat partidul politic”, a spus prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban.

Secretarul general al PNL Marian Petrache i-a cerut lui Liviu Dragnea să-i spună care sunt primarii pe care i-a „mituit” deja pentru ca aceștia să fie dați afară din partid. Întrebată despre situația similară din 2006,  purtătorul de cuvânt al PNL,  Alina Gorghiu, a spus că este exclusă orice comparație cu situația actuală întrucât atunci s-a interzis migrația și li s-a permis primarilor să-și clarifice situația în 45 de zile.  

Ciorbea nu se antepronunță

Vicepreședintele PDL, Sulfina Barbu a subliniat că în 2006 toate partidele au promovat proiectul de lege prin care se interzicea traseismul politic și s-a acordat o perioadă în care fiecare să-și aleagă partidul.

„Nu mai știa nimeni câți consilieri și câți primari are. În 2006,  în  45 de zile li s-a pus în vedere să opteze în scris la ce formațiune rămân”, a spus Barbu. Întrebat cum va reacționa instituția în ceea ce privește OUG referitoare la migrația aleșilor locali, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a răspuns: „Vorbim despre lucruri care nu există deocamdată. Nu-mi cereți să mă antepronunț, că nu pot”.

Apel să nu se emită OUG  

Ordonanța legată de transferul primarilor este neconstituțională, a susținut, aseară, președintele Traian Băsescu, care a făcut  apel la Guvern și la „responsabilitate” să nu emită  un astfel de act normativ și a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democrației” să atace la CC ordonanța, dacă va fi aprobată.

„Am văzut argumentația pe care au adus-o cu privire la legea din 2006. Majoritatea care a aprobat legea are responsabilitățile ei, care sunt altele decât cele de acum. Atunci se introducea interdicția pentru primari de a migra de la un partid la altul, dar vă rog să căutați pe site-ul CCR, și atunci am întors la Parlament legea, pentru că lucrurile erau la jumătate. Actul de mâine, dacă va fi emis, este un act care arată spaima lui Ponta. El știe că nu poate câștiga alegerile prezidențiale și încearcă să creeze avantaje incorecte cu 10 săptămâni înainte de alegeri”, a spus șeful statului.