Senatorul care punea umărul la bunăstarea baronilor de Suceava și Botoșani

Senatorul care punea umărul la bunăstarea baronilor de Suceava și Botoșani

Unul dintre cei mai puternici politicieni, Ovidiu-Liviu Donțu, vicepreședintele Comisiei Juridice din Senat, este cercetat pentru că ar fi primit mită. Parlamentarul neagă totul.

O anchetă a procurorilor DNA, care vizează contracte publice date ilegal de Consiliul Județean Suceava, a scos la iveală o adevărată caracatiță a intereselor PSD.

Cum a început

În centrul dosarului este Cătălin Nechifor (PSD), președintele CJ Suceava, care era monitorizat pentru atribuirea preferențială a unor lucrări, dar și decontarea unor sume aferente acestora, în vederea obţinerii de avantaje personale. Doi politicieni îl sprijineau și se sfătuiau cu Nechifor, spun anchetatorii: senatorul Ovidiu-Liviu Donţu (PSD) – vicepreședintele Comisiei Juridice, și deputatul Gavril Mîrza (PSD) - fost şef CJ Suceava (1996-2008).

Surse judiciare au explicat că Nechifor și Donțu ar fi primit suma de 20.000 de euro pentru a influența o Comisie de licitație din CJ Suceava. Mituitorul este Iulian Conțac, nepotul lui Constantin Conțac (ex-PSD)- fost președinte al CJ Botoșani (2004-2012). Firma avantajată, Transporturi Auto Botoşani, este controlată de Constantin Conțac și fiul său, Liviu Conțac, și administrată de Iulian Conțac. Donțu a declarat, ieri, că nu are nicio legătură cu acest caz.

Ancheta DNA în acest caz investighează cum au fost direcționate fonduri publice către firme de casă

„Nu-i cunosc”

„Precizez că nu cunosc persoana la care se face referire. Nu cunosc activitatea firmei aflate în discuţie. Nu cunosc nicio licitaţie la care ar fi participat acea firmă”, a mai spus Donţu.

În cazul lui Mîrza, acesta ar fi intervenit pe lângă șefi din CJ Suceava, în favoarea afaceristului Ovidiu Florin Mutescu, pentru câștigarea de contracte publice.

Trafic de influență la CNA pentru un post de radio

În timpul monitorizării, procurorii DNA au observat că șeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, i-ar fi solicitat Monicăi Gubernat (foto), membru în CNA, anularea unei decizii de retragere a licenței de funcționare a stației radio Impact FM din Gura Humorului. Postul mediatiza activitatea lui Nechifor. Monica Gubernat a spus, ieri, că nu știe despre ce este vorba și nu dorește să facă declarații. Ea este membru titular al CNA din anul 2012 și a fost numită de Parlament, fiind susținută în această funcție de PSD.

FOTO: Monica Gumbernat

Reacții: „Nu știu despre ce este vorba”/„Au venit la cafea”

În acest caz, procurorii DNA au făcut ieri 12 percheziții în București și județele Suceava, Botoșani și Iași, la sediile unor firme sau la instituții publice, printre care și la CJ Suceava.

FOTO: Constantin Conțac

Cătălin Nechifor a declarat că nu ştie despre ce este vorba şi că el nu se află în instituţie, fiind pe drum spre Bucureşti, unde urmează să participe la Comitetul Executiv Național al PSD. Potrivit unor surse judiciare, el este cercetat pentru abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență.

A fost eurodeputat

Cătălin Nechifor este președintele PSD Suceava din 2010 şi preşedinte al Consiliului Judeţean din iunie 2012. El a fost eurodeputat, între anii 2007 și 2008, iar din 2008 până în 2012 a fost deputat în Parlamentul României.

Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Constantin Conţac, ale cărui firme au fost percheziţionate, ieri, a declarat presei că anchetatorii „au venit la o cafea”. „Voi nu știți că eu am avut dosare? Eu îi cunosc pe oamenii aceștia pe toți. Au venit să mă vadă”, a afirmat Conţac.

FOTO: Cătălin Nechifor

S-a vrut întemeietorul Nordului Voievodal

Donțu a ajuns, în 2012, în Senat după ce a fost ales în Colegiul din Fălticeni, județul Suceava, promițând că va forma Nordul Voievodal în jurul comunei sucevene Baia. În micuța comună s-a descoperit una dintre cele mai vechi locuințe de pe teritoriul României, cu o vechime de 5.100 de ani. Aici, membrul PSD a promis că va aduce mii de turiști în baza conceptului de Nord Voievodal.

I-a luat tronul lui Greblă

Și promisiunea a ținut: sucevenii s-au îngrămădit să-i ofere voturile. A obținut peste 70% din opțiunile din colegiu. După ce a ajuns în Casa Poporului din București, Donțu a uitat de promisiunile „voievodale”. A fost un anonim perfect până în februarie 2014, ieșind în evidență doar cu faptul că era în topul „parlamentarilor imobiliari”, cu cele șase case pe care le deține împreună cu soția.

În februrie anul trecut, Donțu a fost ales vicepreședinte al Comisiei juridice a Senatului României. A ocupat locul lăsat vacant de colegul său social-democrat Toni Greblă, desemnat la aceadată judecător la Curtea Constituțională. Din CV-ul lui Ovidiu Donțu mai trebuie amintit faptul că este avocat, specializat pe patente. Soția sa deține o farmacie în Suceava.