Senat: Propunerea lui Cernea privind introducerea, în învăţământul preuniversitar, a orei de 'Etică şi cultură civică', respinsă

Senat: Propunerea lui Cernea privind introducerea, în învăţământul preuniversitar, a orei de 'Etică şi cultură civică', respinsă

Senatul a respins, azi, în calitate de Cameră decizională, propunerea de lege a deputatului independent Remus Cernea privind introducerea, în învăţământul preuniversitar, a orei de 'Etică şi cultură civică', informează Agerpres.

Propunerea legislativă stipula că planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ 'Etica şi cultura civică' drept disciplină şcolară, 'parte a trunchiului comun'.

'Programa disciplinei 'Etică şi cultură civică' va consta, în principal, în prezentarea celor mai importante doctrine şi a valorilor morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică ori religioasă ale umanităţii, dar şi a unor elemente de cultură civică, conform puterii de înţelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de şcolarizare', se arăta în propunerea de lege.

Iniţiativa de lege stipula şi faptul că elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se oferă posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, 'la solicitarea scrisă a părinţilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani, în conformitate cu prevederile care le garantează minorilor libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului'.

'Niciun elev nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinţei sale ori fără a exista o cerere expresă', se mai arăta în propunerea de lege.

Totodată, Cernea propunea ca la disciplina facultativă 'Religie' - 'care poate fi predată începând cu, cel mai devreme, clasa I', să nu fie acordate note, ci calificative care însă să nu fie luate în considerare la media generală. 'Manualele şi materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot conţine afirmaţii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau unor persoane fără religie', mai prevedea propunerea de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News