Editura Evenimentul si Capital

SEMNAL ÎNGRIJORĂTOR: Peste 60% din fermele de de vaci din România DISPAR. Marii producători de lactate au renunțat la unii furnizori. VEZI replica acestora!

Autor: | | 3 Comentarii | 875 Vizualizari

Peste 60% din fermele de vaci vor dispărea, după 1 aprilie, când va fi eliminată cota de lapte la nivelul UE, întrucât statul roman nu a luat nici o măsură pentru a veni în sprijinul producătorilor români, deși aceștia cer de mai mulți ani ajutor în acest sens, estimează federația Agrostar.

Marii procesatori au anunțat deja fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile. 

„De exemplu. SC Ferma Poroschia din județul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul țării sunt numeroase exemple”, scrie în comunicat.  REPLICA DANONE: Suntem în plină renegociere a contractelor de lapte Pe de altă parte, producătorul de lactate atrage atenția că întreruperea contractelor cu unii furnizori este cauzată de sezonalitatea acestui domeniu de activitate. „Pe piata laptelui practica este de  negociere a contractelor primăvara și toamna. În această perioadă și Danone, la fel ca orice producător de lactate, e implicat în renegociere de contracte pentru lapte. Așa cum pe consumator îl interesează la raft raportul optim calitate preț, și pe noi ne interesează acest raport în recrutarea furnizorilor din portofoliul nostru, pentru a ne menține un preț competitiv la produsele oferite. E normal ca acest portofoliu de furnizori să fie dinamic, cu furnizori noi care intră în portofoliu și altii care ies, pe criterii precum cantitatea și calitatea de lapte livrate sau aspecte de logistică”, ne-au comunicat reprezentanții Danone. 

Danone folosește 100% lapte românesc, au mai comentat reprezentanții companiei.

Lapte dat la porci Producătorii au anunțat că vor da laptele la porci, întrucât procesatorii vor adduce lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvențiile sunt mult mai mari decât în România și se dau și la timp. 

După ce fermierii români vor dispărea, există însă pericolul ca prețul laptelui să se majoreze. 

„La noi în țară nu avem unde să ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc în piețe, nu avem loc în supermarketuri și hipermarketuri”, declară președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, care este si vicepreședinte al federației Agrostar, Ștefan Muscă. Federația AGROSTAR a înaintat recent Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o adresă în care cere rezolvarea urgentă a mai multor probleme din sectorul agricol, printre care și găsirea unor soluții pentru producătorii români de lapte de vacă. 

Printre propunerile AGROSTAR se numără: spijin pentru înființarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor, posibilitatea de a-și desface marfa prin intermediul piețelor volante. Federatia AGROSTAR are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate