Secretele dezvăluite ale celui mai vândut scriitor din România
- Florian Saiu
- 8 februarie 2018, 00:00
Igor Bergler este autorul celor mai vândute cărți din România ultimilor 30 de ani, „Biblia pierdută” (Editura RAO, 2015), de exemplu, vânzându-se în nu mai puțin de 133.000 de exemplare la doi ani de la publicare. Deși între timp a schimbat editura, Bergler a înregistrat un nou succes, de data aceasta cu „Testamentul lui Abraham” (Litera, 2017)
Cum se traduce în realitate această per formanță? S-a îmbogățit scriitorul din două cărți publicate? „Bine spus performanță, dacă ținem cont de faptul că, în general, o carte bine vândută la un târg de la noi nu depășește 300 de exemplare.
«Testamentul lui Abraham» a fost, de asemenea, și cea mai râvnită carte la Gaudeamus, cea mai dorită de public. Cred că va bate «Biblia pierdută» la vânzări. Așadar are șanse să fie cea mai vândută carte din istoria României post-decembriste. Legat de aspectul financiar - nu te îmbogățești, nu în țara noastră. Faci niște bani frumoși, poți supraviețui, dar atât”.
Educație precară = manipulare ușoară
Chiar nu se poate trăi din scris? „Nu! Doar din scris, nu. Nu este piață. Orice carte s-ar scrie, oricât de bună, în România nu poate fi vândută în mai mult de 300.000 de exemplare. Și asta în doi, trei ani. Și-atunci, cum să trăiești, aici, din scris?
Nu există cititori și nici nu sunt promovate cărțile și cititul. Dincolo de carențele de educație, n-avem nici tradiție în acest sens. Cei mai mulți români nu înțeleg rostul cărților. În plus, un pic de adevăr există în ideea că un popor este manipulat mai ușor prin impunerea unei educații precare. Se întâmplă, cred, și la noi”, consideră Igor.
Cât este va loare literară și cât este marketing la un bestseller? „Cine stabilește valoarea literară? E foarte complicat să mai construiești astăzi ierarhii grație aportului criticilor literari. Sunt cărți proaste calitativ, care se vând foarte bine, dar și cărți excepționale, care se vând prost. Depinde.
În general, cărțile bune se vând. «Numele trandafirului”, ca să dau un exemplu pozitiv, s-a vândut în cincizeci de milioane de exemplare. În «Testament», un personaj de-ale mele chiar intră în legătură cu Umberto Eco vorbesc la telefon, e un mister întreg legat de numele inițial al volumului lui Eco. E mișto, să citești!”.
Inițial, titlul cărții „Testamentul lui Abraham” a fost „Cel mai bine păstrat secret al lui Abraham Lincoln”
Care este cheia „Testamentului” și cine este omul Igor Bergler?
Vorbind despre resorturile intime ale cărții sale, Igor Bergler verticalizează: „Nu cred în literatura care te face să suferi, care-ți smulge lacrimi. Volumul meu e unul de entertainment (n.r. - divertisment). Urăsc filmele și cărțile care vând suferință. Personajele mele sunt construite din întreaga operă a lui Borges. Unele dintre povești sunt chiar cele ale lui Borges, dar rescrise, reîmpachetate, reinterpretate. Am un personaj care este creat din șase personaje inventate de Borges”.
Publicitatea i-a pus capac
Cum a ajuns Igor la cărți doldora de conspirație, aventură, suspans și mister? „Eu le spun oamenilor să ia în serios cartea, dar să nu ia în serios poveștile din ea! Dintotdeauna am fost atras de mister și aventură”. Inevitabil, se insinuează întrebarea: „Cine este, de fapt, omul din spatele acestor cărți? Cine este Igor Bergler și de ce s-a apucat de scris?
„Am fost regizor de film, am fost scenarist, am făcut facultate la Berlin, am făcut publicitate vreo 15 ani - până mi s-a aplecat. Atunci, ajungând în acest impas, scrisul a fost ca o izbăvire. Cred că pentru scris am fost pregătit toată viața”, supralicitează Bergler.
Tradus la editura lui Umberto Eco
La finalul anului trecut, Igor Bergler a primit o veste minunată: cărțile sale vor fi publicate în Italia de una dintre cele mai bune edituri - La Nave di Teseo - , înființată de celebrul și, totodată, regretatul semiotician și scriitor Umberto Eco. „Sunt mândru că voi fi publicat de editura lui”, a comentat Bergler.
Minciuna lui Michelangelo
Igor Bergler și-a schițat deja noile proiecte: „Pentru anul 2018 am pregătit o poveste nouă - «Șase povești cu draci». Mai mult, am creionat și planul pentru 2019. Pregătesc un volum care va stârni cu siguranță scandal. Se va numi «Minciuna lui Michelangelo». Titlul este provizoriu”.
Se dă în vânt după Hašek
Cine sunt autorii preferați ai lui Bergler? „Eco e intelectualul meu de suflet. Îl apreciez mult și ca scriitor. Apoi, Carlos Fuentes - este o rușine faptul că romanul mexicanului, „Terra nostra”, n-a fost încă tradus în limba română. O rușine! Borges, apoi, e unul dintre cei mai mari. Dar e prea rece, are treabă doar cu creierul, e un scriitor inteligent în formă pură”.
Mai spre Est, încoace, spre Europa? „Îmi place mult Hašek, «Peripețiile bravului soldat Švejk» este singura carte pe care aș lua-o cu mine pe o insulă. Îmi place Joyce la nebunie, Thomas Mann îmi mai place”.